Общият размер на дивидентите е над един милиард, като една

...
Общият размер на дивидентите е над един милиард, като една
Коментари Харесай

Малките акционери и дивидентите за милиарди

Общият размер на дивидентите е над един милиард, като една част от него ще е за дребни притежатели. Най-голямата компания - " Аурубис България ", свива размера на дивидента поради огромна капиталова стратегия. Рязко покачване има при " Агрополихим ", който ще даде най-голямата сума измежду нефинансовите компании.
Компаниите, в които има останали дребни акционери от всеобщата приватизация и разпределят постоянно дивиденти, не са доста, само че за сметка това съставляват някои от най-големите браншове в стопанската система на България - промишлен и финансов. Почти всички следени от огромни задгранични групи, само че в тях има няколко хиляди дребни акционери с милиони акции.

За тях разпределянето на облагата е добра вест, защото това е едно от дребното и действително използвани права, от които могат да се възползват. Те, несъмнено, могат да вземат участие в общо заседание, да имат ликвидационен дял при закриване и да се включат в нарастване на капитала, само че въздействието им върху политиката на компанията и облагите е мощно лимитирано поради високата централизация на благосъстоятелност в мажоритаря, само че и липса на институционални акционери като пенсионните фондове.
Реклама
За акционерите отвън главния най-трудно е да продадат акциите, защото за това няма проведен пазар, какъвто е борсата. Могат да го създадат на ръка извънборсово, само че това не им подсигурява обективна цена, вид е и с посредничеството на капиталов медиатор. Малко са и фирмите, които са разгласявали в предишното акции по назад изкупуване на акции.

Липсата на дял или намаляването му въпреки всичко не би трябвало да се приема като неприятен сигнал - в множеството случаи това е за сметка на нови вложения, които в бъдеще ще усилят добавената стойност за акционерите - подобен е образецът с " Аурубис България ", най-голямата компания в България. Общо дивидентите на нефинансовите компании са над половин милиард (в таблицата не е включен този на " Асарел Медет " ), а като се прибавят и тези на банките, в които има дребни акционери, то сумата към този момент е над 1 милиард. Това демонстрира обичайния годишне обзор на дивидентите на непубличните компании, изработен от " Капитал ". Два пъти гласувай, веднъж раздавай С максимален дял при нефинансовите компании през 2023 година е производителят на торове " Агрополихим " - цели 260 млн. лева, които бяха гласувани на две общи събрания - първото е било на 7 юни, на което е утвърдено систематизиране на 100 млн. лева, а на 6 октомври още 160 млн. лева, прецизираха от компанията за " Капитал "

Миналата година не беше добра за производителите на азотни торове поради внезапното повишаване на природния газ, който е съществена суровина в производството им. А това разумно го оскъпи. Това обаче не стопира концепциите за развиване на мениджмънта и притежателите на " Агрополихим " - в средата на тази година те оповестиха огромна инвестиция за 250 млн. евро в завода край Девня, който би трябвало да удвои производството на азотни торове.

Освен това технологията ще разреши да се генерира оптимално количество зелена сила, което ще й даде и конкурентно преимущество. Заводът в Девня е благосъстоятелност на офшорката " Асид енд Фъртилайзърс ", зад която стоят действителните акционери Филип Ромбаут и Искър Искров.
Реклама
Не изневерява на своята дивидента политиката и другият огромен промишлен производител в северния град - " Солвей Соди ". Компанията също разгласи огромна капиталова стратегия тъкмо преди година - задачата е посредством реализиране на енергийна успеваемост и понижаване на въглеродните излъчвания да се реализира по-голяма конкурентност на продукцията.

За три години компанията ще вложи сред 150 млн. и 200 млн. евро в апаратура за произвеждане на пара, с която ще размени един от съществуващите си котли на въглища. Дивидентът, който заплаща тази година обаче, е на половина под този от предходната. Причината е спад в облагата за 2023 година Мажоритарен притежател на " Соди Девня " е интернационалната белгийско-турска група " Солвей шишеджам холдинг ". По-малко дял, само че повече вложения Сега най-голяма компания по доходи в България - " Аурубис България ", мощно понижава дивидента си - ще разпредели единствено 20% от облагата си за предходната година, която е рекордните 496 млн. лева Това обаче не е изненадващо - при започване на годината компанията - майка Aurubis, разгласи инвестиция за 120 млн. евро (235 млн. лева.) в завода в Пирдоп, чиято цел е уголемение на рафинерията за мед с към 50% до 340 хиляди тона годишно. Инвестицията ще бъде финансирана със лични средства и е разумно това да пристигна от облагата.

" Освен това компанията сега построява още два фотоволтаични парка в допълнение към съществуващите 10 мегавата и приготвя рационализация на пречиствателната станция. Предстои и планов ремонт в завода ", прецизираха от " Аурубис " пред " Капитал ". С последния дял общо за седем години компанията е разпределила над 1.7 милиарда лева измежду акционерите си, а за пет години, колкото е отминалостта, те са над 1.1 милиарда лева

Малките акционери имат в нея обаче дребен дял - едвам 0.14%, или 29 268 акции, като те са у над 2600 акционери. Има такива, които имат по 200 или 300 акции, като последните за седемгодишен интервал са получили общ дял за съвсем 25 хиляди лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР