Общият индекс на цените на производител нараства с 56,8% през

...
Общият индекс на цените на производител нараства с 56,8% през
Коментари Харесай

Ръстът на производствените цени у нас продължава да се ускорява

Общият показател на цените на производител нараства с 56,8% през септември 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Това съставлява следващо ускорение на растежа на индустриалните цени на годишна база, откакто през август бе регистрирано покачване от 50,3%, през юли – 42,5%, а през юни – 41,4%.

Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 148,3%, преработващата индустрия - с 22,7%, и в добивната индустрия - със 17,9%.

Според данните на Национален статистически институт в преработващата индустрия доста покачване на цените е регистрирано при: производството на химични артикули - с 48,8%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 33,5%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 32,0%, производството на хранителни артикули - с 29,7%.

На месечна база общият показател на цените на производител през септември  2022 година се усилва с 6.8%. Значителен растеж е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15,6%, в добивната индустрия - с 6,5%, и в преработващата индустрия - с 0,7%.

Национален статистически институт регистрира покачване на цените на производител в преработващата индустрия се следи при: производството на машини и съоръжение с общо и особено предопределение - с 4,2%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 3.6%, производството на дървен материал и произведения от него без мебели - с 2,4%.

По-ниски цени са регистрирани при производството на произведения от каучук и пластмаси, при печатната активност и възпроизвеждане на записани носители - по 0,7%, и при обработката на кожи, производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 0,3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства със 78,1% през септември 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година.

Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 147.0%, преработващата индустрия - с 31,2%, и добивната индустрия - с 14,1%.

Спрямо септември 2021 година значително нарастване на цените в преработващата индустрия е регистрирано при: производството на химични артикули - със 70,0%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 61,5%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 36,5%, производството на хранителни артикули - с 30,9%.

Спрямо месец август 2022 година показателят на цените на производител на вътрешния пазар се усилва с 9,2% през септември.

Ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15,5%, в добивната индустрия - с 2,0%, и в преработващата индустрия - с 1,7%.

Според данните на Национален статистически институт покачване на цените на производител в преработващата индустрия се следи при: производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 3.4%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 2,9%, производството на облекло - с 2,3%, производството на питиета - с 2,2%. По-ниски цени са регистрирани при печатната активност и възпроизвеждане на записани носители - с 0,4%.

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар се усилва с 1,7% през септември 2022 година по отношение на предходния месец, а по отношение на съответния месец на 2021 година нарастването е с 23,0%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР