Общият брой на издадените електронни рецепти през Националната здравноинформационна система

...
Общият брой на издадените електронни рецепти през Националната здравноинформационна система
Коментари Харесай

Над 20 млн. електронни рецепти и 5 млн. електронни направления са издадени през НЗИС

Общият брой на издадените електронни предписания през Националната здравноинформационна система (НЗИС) надвиши 20 млн., като половината от тях са осъществени през последните 8 месеца. Средно дневно се издават по над 68 000 е-рецепти. Централизираната онлайн система за определяне и разпределяне на лекарствени артикули бе построена от „ Информационно обслужване “ АД и пусната в употреба при започване на февруари 2021 година, оповестиха от държавното сдружение.

Общият брой на лекарите, които са работят с НЗИС, е над 15 000, а към системата сполучливо са свързани над 3 550 аптеки от цялата страна. Над  4 000 фармацевти сполучливо извършват предписаните по електронен път медикаменти на пациентите. 

Модулът за вписване на електронни прегледи в НЗИС също регистрира внушителни резултати. За по-малко от 8 месеца през системата са регистрирани над 10 млн. прегледа. Средно дневно се правят по 130 000 е-прегледа. Системата дава опция за цялостно електронно документиране и предпазване на всички осъществени медицински прегледи. Чрез електронизирането на процеса всички пациенти и оторизирани здравни лица имат цялостна проследимост на болесттите, диагнозите, назначените лечения, проучвания и др. 

 До този миг през НЗИС са издадени и над 5 млн. електронни посоки. От тях близо 2.8 млн. са посоки за лабораторни проучвания. За по-малко от 3 месеца, откогато бяха въведени новите функционалности на системата, са издадени съвсем 2 млн. посоки за експерт, над 190 000 документа за високоспециализирани действия и 100 000 посоки за здравна експертиза. За по-малко от месец са издадени над 200 000 електронни посоки за хоспитализация, като приблизително дневно се записват по над 10 000 електронни документа. С модула за е-хоспитализации работят над 350 лечебни заведения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР