Общите противоепидемични мерки, които всеки от нас предприема, са много

...
Общите противоепидемични мерки, които всеки от нас предприема, са много
Коментари Харесай

Проф. Христо Найденски: Ако спазваме мерките ще се защитим не само от коронавирус, но и от грипа

Общите противоепидемични ограничения, които всеки от нас подхваща, са доста значими за отбрана освен от Covid-19, само че и против грипната зараза. Това изясни в предаването „ Хоризонт до обед " проф. Христо Найденски, началник на Департамент „ Инфекциозна микробиология “ към Института по микробиология на Българска академия на науките. На този декор можем да чакаме „ известно намаляване на грипната зараза ", уточни той.
" Ако допуснем, че двата вируса като респираторни имат някакъв синергизъм в своята демонстрация, тогава ще има тежък сезон ", разяснява микробиологът.
До края на седмицата се чакат да бъдат налични новите комбинирани проби за грип и ковид.
Комбинираните проби са елементарно изпълними. Те могат да се организират и регистрират и в по-нестандартни и спонтанни условия. Това е тип бърз скрининг, с цел да се ориентира човек дали да вземе ограничения за изолираност, посочи проф. Христо Найденски. Комбинираните проби не са изключително чувствителни и показателни, само че дават ориентир и са значима превантивна мярка, счита той.
Коронавирусът продължава да се популяризира, да мутира в някои елементи на своя геном. Основните фактори за разпространяване в този момент са по-студеното и по-влажно време и събирането в затворени пространства, добави Найденски.
Свинският грип преди години мина доста бързо с по-висока смъртност и отзвуча заради настъпила смяна в патогенния капацитет на самия вирус и към този момент не е по този начин болестотворен за човешката популация, напомни експертът и даде образец с ковид по телетата през 80-те години, който също е бил обезпокоителен, само че за две-три години е отшумял.
Според проф. Найденски при основаването на ваксина и на по-специфични химиотерапевтици и актуалният ковид да отшуми.
 Иван Бакалов: Нашенецът, до момента в който не му почине родственик от ковид, не има вяра, че е рисково Иван Бакалов: Нашенецът, до момента в който не му почине родственик от ковид, не има вяра, че е рисково
" В Испания за 5 дни има повече новозаразени с ковид, в сравнение с в България от началото на годината до момента. От друга страна в Бълг...
Инфекциозната доза варира при обособените хора. Тази доза зависи и от времето на излагане, от силата на излагането и от количеството на микробните сътрудници, от околната температура, от влажността на въздуха. От значение е имунният отговор на гостоприемника, разясни микробиологът.
Всички коронавирусни причинители – и при телета, и при прасета, и при кучета, са устойчиви в околната среда и това е значим фактор за нестихващия ход на епидемиологичния развой. Затова и ограниченията са оправдани и наложителни, означи още прф. Найденски.
Относно регистрирани случаи на наново заразяване с коронавирусната зараза, в това число със смъртен излаз, Христо Найденски разяснява, че " тези случаи по-скоро ги отнасяме в графата на случаите и по-редки случаи ", тъй като при обикновено протичане на едно инфекциозно заболяване се основава имунитет, който защищава. Сред аргументите за повторното възпаление може да бъде както по-леко или безсимптомно първо превозване, по този начин и среща с по-вирулентен щаб, който е претърпял разновидност.
 
Всичко за ковид следете
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР