Общинските съветници в Пещера гласуваха против предложеното почти двойно увеличение

...
Общинските съветници в Пещера гласуваха против предложеното почти двойно увеличение
Коментари Харесай

Гласуваха против повишението на такса смет в Пещера



Общинските съветници в Пещера гласоподаваха срещу препоръчаното съвсем двойно нарастване на таксата за битови боклуци. На вчерашната си сесия локалният парламент не одобри и план-сметката за предстоящите доходи и разноски от този залог за 2019 година.

Предложението бе стимулирано с това, че цената на комуналната услуга не е повишавана от 2012 година. И в случай че до предходната година е било допустимо поддържането на досегашните й нива, то със задължението на общината да закрие градското бунище и да извозва боклука на Регионалното хранилище край Пазарджик разноските за гориво, обезценка и спомагателни съдове доста са нарастнали, показва се в претекстовете към предлагането. Освен това вместо плануваните 4 700 тона боклук от две години количествата са 6 500 тона годишно. Таксата за депониране на звук сега е 145 лв., чака се следващата година да скочи до 157 лв..

Благодарение на общинските управници от предходните два мандата наложителните отчисления към Регионална инспекция за опазване на околната среда по Закона за ръководство на отпадъците постоянно са внасяни, което икономисва на жителите още по-драстично повишаване, само че плановете сочат, че нарастването е неизбежно.

По Закона за локалните данъц и такси общинските препоръки са задължени да дефинират таксата за боклук при съблюдаване на правилото за възобновяване на цялостните разноски на общината по даване на услугата и основаване на условия за разширение на предлаганите услуги и повишение на тяхното качество.

От показаните калкулации обаче се схваща, че предстоящите разноски за 2019-та са 1 674 030 лв. против доходи от 1 231 740 лв. за тази година, от които след приспадане на отстъпката от 5% сумата пада на 1 190 539 лв.. Иначе казано, нужни са още към 500 000 лв., за бъде обезпечено финансирането на услигата.

Тепърва ще се търсят разновидности за компенсиране на разликата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР