Общинските съветници подкрепиха днес единодушно предложението на кмета Димитър Николов

...
Общинските съветници подкрепиха днес единодушно предложението на кмета Димитър Николов
Коментари Харесай

Парадокс: Наемат къща в Сарафово, заради липсата на достатъчно класни стаи за учениците

Общинските съветници поддържаха през днешния ден единомислещо предлагането на кмета Димитър Николов да бъдат обезпечени 10 000 лева от бюджета за 2022 година за застраховане на наем, електрическа енергия и отчасти обзавеждане на пространства отвън постройката на ОУ „ Христо Ботев “ - кв. „ Сарафово “, които да се употребяват за учителска стая, ресурсен кабинет и място за осъществяване на самостоятелните часове на възпитаници.

„ През първия мандат наследих кореспонденция за учебното заведение в кв. „ Сарафово “ за закриване, тъй като имаше 60 деца и трябваше Община Бургас да финансира издръжката на маломерни паралелки, с цел да не го закрие. Дотогава с ваши решения дофинансирахме маломерните паралелки. От известно време това не се постанова, тъй като от 60, децата които в този момент се образоват там са над 250, а идната образователна година ще минат 300. От година и половина сме в дейна преписка с министерството на финансите и министерството на образованието, страната да отпусне средства за създаване на нов корпус към учебното заведение. Не получихме никаква поддръжка и сега сме в парадоксалната обстановка да наемаме прилежащи частни къщи, с които да осигурим училищен стаи и ресурсни кабинети, защото законът не разрешава в частни къщи да има класни стаи. Тези средства са за наема на частна къща до края на годината “, сподели кметът Димитър Николов по време на съвещанието на локалния парламент.

„ Искам да ви предупредя, че настояванията за в допълнение финансиране за наем с тази докладна няма да се изчерпат. Изграждането на учебни заведения е държавен приоритет, а се получава че общините ги построяват за своя сметка. С кредитен запас осигурихме средства за дофинансиране на тази постройка, стартирахме подписка благодарение на родителите и дарителска акция, само че за жалост средствата не доближават “, добави още Николов.

Община Бургас към този момент обезпечи 1 200 000 лева, с цел да започва построяването на новия корпус на учебното заведение в кв. „ Сарафово “, които обаче не са задоволителни за построяването му.

В докладната бележка на кмета се показва, че в последните години кв. „ Сарафово “ е желано място за младите фамилии, които всяка година идват в Бургас. Учениците в кв. „ Сарафово “ сега са с 50 повече от предната година, което значи, че в първи клас в учебното заведение ще постъпят още две нови паралелки, за които няма класни стаи. За повишаването на броя на жителите в квартала свидетелства и увеличеният брой на децата, които посещават ДГ „ Ален мак “ в кв. „ Сарафово “.

Тенденцията за увеличение на учениците в ОУ „ Христо Ботев “ в кв. „ Сарафово “ се следи още от 2018 година, когато в него се образоват на две смени 211 възпитаници, през 2019 година техният брой се усилва на 218, през 2020 година са 230, а 2021 година към този момент са 238 възпитаници, разпределени в 11 паралелки. Това значи, че за естествен образователен развой са нужни 11 образователни стаи, а учебното заведение разполага с 8.

Докладната бележка е резултат от постъпващите в последните няколко години претенции от управлението на учебното заведение, както и от представители на родителската общественост, в които се обосновава незабавна потребност от разширение на сградния фонд и материално-техническата база на учебното заведение. Още преди година и половина Община Бургас взаимно с управлението на учебното заведение приготви план, включващ създаване на пристройка към съществуващата постройка, главен ремонт на учебното заведение и замяна на отоплителната апаратура.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР