Общински съвет - Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете

...
Общински съвет - Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете
Коментари Харесай

Удължават до 26 февруари срока за избор на съдебни заседатели в Плевен

Общински съвет - Плевен, взе решение да бъдат удължени периодите по оповестените спомагателни процедури за избор на правосъдни заседатели за Окръжен съд - Плевен и Районен съд - Плевен. Причината е неналичието на задоволително претенденти, с цел да бъде допълнена квотата към двете правосъдни инстанции. Желаещите да аплайват ще могат да го създадат до 26 февруари, взеха решение на днешното си съвещание общинските съветници.

Процедурите за установяване на правосъдни заседатели за Окръжен и Районен съд - Плевен бяха открити с решения на Общинския съвет, признати през ноември предходната година. Със същите решения е определена и краткотрайна комисия за осъществяване на избора и период за привършване на работата й 15 януари 2024 година До посочената дата подадените заявки за правосъдни заседатели за Окръжния съд са 7, а за Районен съд - Плевен - 13 заявки. Поради обстоятелството, че броят им е непълен, Комисията е предложила удължение на периода и по двете процедури.

С писма до Общински съвет - Плевен, административните ръководители на Апелативен съд - Велико Търново и Окръжен съд - Плевен изискват да се добавят описите на претендентите за правосъдни заседатели надлежно за Окръжния и Районен съд - Плевен. В писмото от Апелативен съд - Велико Търново, е изтънчено да бъдат препоръчани кандидатури за попълване на листата с избраните общо 75 правосъдни заседатели за Окръжен съд - Плевен, от които при първата процедура Общинският съвет е изпратил лист с 20 претенденти. Общото заседание на съдиите от Окръжен съд - Плевен, е определило общо 99 правосъдни заседатели за Районен съд - Плевен, които би трябвало да бъдат определени от Общинския съвет. Предложените при първата процедура претенденти са 29.

Съгласно Закона за правосъдната власт, правосъдни заседатели могат да бъдат дееспособни български жители, които дават отговор на следните условия:

- възраст от 21 до 68 години;

- имат сегашен адрес в община Плевен, която попада в границите на правосъдния район;

- имат приключено минимум приблизително образование;

- не са осъждани за съзнателно закононарушение, без значение от реабилитацията;

- да не страдат от душевен заболявалия;

- да не са правосъдни заседатели в различен съд;

- да не са общински съветници от правосъдния район;

- да не вземат участие в управлението на политическа партия, коалиция или организация с политически цели;

- да не работят в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в правосъдния район;

- да не е избиран за правосъден заседател повече от два поредни мандата към същия съд.

Най-малко 10 на 100 от лицата, които се включват в листата за правосъдни заседатели за съответния съд, би трябвало да имат подготовка в региона на педагогиката, логиката на психиката и обществените действия.

Необходими документи за подаване:

Кандидатите за правосъдни заседатели за Районен и Окръжен съд - Плевен подават следните документи:

подробна автобиография, подписана от кандидата;

нотариално заверено копие от тапия за приключено образование;

здравно уверение, че лицето не страда от психическо заболяване;

данни за контакт на две лица. към които общинските препоръки да се обръщат за препоръки;

мотивационно писмо;

документално съгласие;

декларация за липса на събитията по член 67, алинея 3;

документ за осъществена инспекция по реда на Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска, в случай че са родени преди 16 юли 1973 година

декларация за сходство с условието на член 69, алинея 2 от Закон за съдебната власт

Кандидатите за правосъдни заседатели и по двете процедури подават посочените документи в деловодството на Общински съвет - Плевен в период от 26.01.2024 година до 26.02.2024 година

Процедурите по двата избора се организират от определената краткотрайна комисия в състав: Владислав Монов - ръководител, Петя Василева - заместител – ръководител, Людмил Софрониев - секретар, членове: Борислав Щерев, Васил Петков, Герасим Петков и Ивайло Петров.

Комисията ще извърша инспекция на документите на претендентите, след което ще изготви отчет и лист с позволените. Списъкът и съответната съпътстваща документи за всеки един претендент ще бъдат оповестени на интернет страницата на Общински съвет - Плевен, минимум 14 дни преди датата на чуването по член 68а от Закона за правосъдната власт. Изслушването на позволените претенденти ще се организира в намерено съвещание на Комисията, като отчетът от този стадий също ще бъде качен на интернет страницата на Общински съвет - Плевен.

Финал на процедурата е внасяне в Общинския съвет на докладна бележка с план за решение за установяване на правосъдните заседатели надлежно за Районен и Окръжен съд - Плевен, за Мандат 2024 година - 2028 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР