Общински съвет – Мездра откри процедура за определяне на съдебни

...
Общински съвет – Мездра откри процедура за определяне на съдебни
Коментари Харесай

Търсят съдебни заседатели за Районния съд в Мездра

Общински съвет – Мездра откри процедура за установяване на правосъдни заседатели за Районен съд - Мездра с мандат 2024-2028 г. 
Търсят се 15 правосъдни заседатели при следните правила: 
Всеки претендент за правосъден заседател би трябвало да дава отговор на условията на член 67, алинея 1 и алинея 3 от Закона за правосъдната власт, а точно: 
1. Да е работоспособен български жител, който: 
- е на възраст от 21 до 68 г.; 
- има сегашен адрес в общината, която попада в границите на правосъдния регион на съда, за който кандидатства; 
- има приключено минимум приблизително образование; 
- не е осъждан за съзнателно закононарушение, без значение от реабилитацията; 
- не страда от психологични болести. 
2. Съдебен заседател не може да бъде лице, което: 
- е избирано за правосъден заседател за два поредни мандата към същия съд; 
- е правосъден заседател в различен съд; 
- е общински консултант от правосъдния регион, за който е избран; 
- взе участие в управлението на политическа партия, коалиция или организация с политически цели; 
- работи в съд, прокуратура, следствени органи, Министерство на вътрешните работи или други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в правосъдния регион, за който е определен. 
Утвърждаване на мостри и документи, както следва: 
- Заявление за кандидатстване за правосъден заседател (Пр. №1); 
- Писмено единодушие по член 68, алинея 3, т. 7 от Закон за съдебната власт (Пр. №2); 
- Декларация за липса на условия по член 67, алинея 3 от Закон за съдебната власт (Пр. №3). 
В период до 17 август  2023 година (вкл.) претендентите за правосъдни заседатели подават в деловодството на Общински съвет - Мездра в постройката на Общинска администрация - Мездра, ул. „ Христо Ботев “ №27, всеки работен ден от 8:00 ч. до 17:00 ч. Заявление за кандидатстване за правосъден заседател (Приложение №1), ведно със следните документи: 
- подробна автобиография, подписана от кандидата; 
- нотариално заверено копие от тапия за приключено образование; 
- здравно уверение, че лицето не страда от психическо заболяване; 
- данни за лица на две лица, към които общинския съвет да се обръща за препоръки; 
- мотивационно писмо; 
- документално единодушие (Приложение №2); 
- декларация за липса на условия по член 67, алинея 3 от Закон за съдебната власт (Приложение №3); 
- документ за осъществена инспекция по реда на Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска, в случай че са родени преди 16 юли 1973 г. 
Всеки претендент за правосъден заседател, роден преди 16 юли, 1973 година, е задължен персонално да изиска от Комисията за откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска даването на подобен документ. Това става посредством саморъчно попълнено заявление. Същото може да бъде изтеглено от на комисията. 
Заявлението може да бъде изпратено по пощата, с противоположна квитанция на адрес: област София (столица), община Столична, гр. София, Отдел „ Обслужване на жители “ или сканирано, на електронен адрес:, тел. за връзка: 02 800 45 06. 
Задължително на заявката да се напише, че е належащо с цел да се показа при кандидатстване за правосъден заседател в Окръжен съд - Враца, като се уточни и периода за подаване на документите пред Общински съвет – 17.08.2023 г. 
Създава се краткотрайна комисия за осъществяване на процедурата по желание на правосъдни заседатели в следния състав: ръководител - Яна Нинова - Председател на Общински съвет Мездра и членове: доктор Илиана Михайлова - член на Горско стопанство „ Българска социалистическа партия за България “, Тошко Стоянов - член на Горско стопанство „ Единни за Мездра “, Мирчо Мирчев - член на Горско стопанство „ Либерален алианс “ и Христина Стоянова - член на Горско стопанство „ Обединени вдясно “. 
Възлага се на Времената комисия: 
1. Да извърши инспекция на документите на претендентите, подали заявки за правосъдни заседатели за Районен съд - Мездра и да изготви лист на позволените до присъединяване претенденти.; 
2. Да откри служебно събитие по член 67, алинея 1, т. 4 от Закона за правосъдната власт на подалите документи за правосъдни заседатели, както и да изиска от ръководителя на Районен съд - Мездра лист на правосъдните заседатели, които са били два поредни мандата в същия съд, с оглед инспекция на събитията по член 69, алинея 2 от Закона за правосъдната власт.; 
3. Да разгласява на интернет страницата на Общински съвет - Мездра минимум 14 дни преди датата на чуването по член 68а от Закона за правосъдната власт лист на позволените по документи до присъединяване претенденти, дружно с техните автобиографии, мотивационни писма и рекомендации и документи по член 68, алинея 3, т. 9 от същия закон. Най-малко 10 на 100 от лицата, които се включват в листата, би трябвало да са с подготовка в региона на педагогиката, логиката на психиката и обществените действия.; 
4. Да организира чуване на претендентите на свое съвещание, при съблюдаване на условията на член 68а, алинея 1-3 от Закона за правосъдната власт, да изготви протокол от чуването и да сформира финален отчет за утвърдените претенденти, които да разгласява на интернет страницата на Община Мездра и да внесе в Общинския съвет в седемдневен период преди гласуването. 
Председателят на Общинския съвет в Мездра би трябвало да разгласи откриването на процедурата за установяване на правосъдни заседатели и изискванията, реда и разпоредбите за нейното осъществяване, според актуалното решение в един локален вестник, на интернет страницата на Общински съвет - Мездра и Община Мездра, в електронните медии и на осведомителното табло в постройката на Община Мездра. 
Предвид дългата процедура по установяване на правосъдни заседатели, с оглед съблюдаване на периодите, планувани в Закона за правосъдната власт и поради събитието, че през актуалната година следва провеждането на избори за органи на локалното самоуправление, на съображение член 60 от Административнопроцесуалния кодекс позволява авансово осъществяване на решението. 
*** 
Информация за условията, периода за кандидатстване и нужните документи може да намерите .
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР