Общинската избирателна комисия (ОИК) - Столична община счита, че решението

...
Общинската избирателна комисия (ОИК) - Столична община счита, че решението
Коментари Харесай

ОИК – София реши в столицата да се гласува и с машини

Общинската изборна комисия (ОИК) - Столична община смята, че решението на Централната изборна комисия (ЦИК) не поражда обвързващо деяние. Това се отбелязва в решение на ОИК, оповестено на уеб страницата на комисията. Решението е по отношение на метода на гласоподаване в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 година, както и на възможен втори тур на изборите за кметове на 05 ноември 2023 година на територията на Столична община.

В ОИК - Столична община е постъпило писмо ведно с решение на ЦИК, че на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 година, както и на възможен втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023 година, гласуването във всички изборни секции се създава единствено с хартиени бюлетини, показват от ОИК. Със своето решение ЦИК на процедура е отстранена гласуването с машинен избор. Отделно следва да се уточни, че самото решение е ненапълно откъм реквизити, а точно - в него липсва да е посочено, че предстои на обжалване и няма планувано на съображение член 60, алинея 1 Административнопроцесуален кодекс авансово осъществяване на решението, респективно същото към този миг не е влезнало в законна мощ, заради което ОИК - Столична община смята, че не поражда обвързващо деяние.

Неяснотата в съображенията на органа, изложени в акта му, на процедура се приравнява на липса на претекстове, което е нарушаване на съдопроизводствено предписание, в което ОИК - Столична община, като профилирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни изборни секции, не може да взе участие и да става съизвършител в тъпчене доверието на най-демократичното изборно право на всеки български жител, се показва в решението на ОИК.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР