Oбщините от област Враца постигнаха съгласие за идентифицирани потребности от

...
Oбщините от област Враца постигнаха съгласие за идентифицирани потребности от
Коментари Харесай

Общините във Врачанско обсъдиха необходимостта от социални услуги

Oбщините от област Враца реализираха единодушие за разпознати потребности от обществени услуги, финансирани напълно или отчасти от държавния бюджет, както и за взетите решения и поети задължения. Това се случи на провелата се през днешния ден работна среща, ръководена от регионалният шеф Георги Митов. На съвещанието участваха шефът на Регионална дирекция „ Социално подкрепяне “ – Враца Мария Търнавска, представители на десетте общини, специалисти от Областното координационно звено към РДСП и специалисти от Държавно стопанско предприятие от региона.
На срещата беше подкрепено разкриването на общо 21 обществени и интегрирани здравно социални-услуги в региона. 809 пълнолетни лица с физически увреждания се нуждаят от резидентна грижа. В момента обаче по нея се задоволяват потребностите на 45 лица, възнамерява се откриване на още 45 места в  община Враца – 14 места; Криводол – 19 места; Мизия – 12  места. От грижа за пълнолетни лица с душевен разстройства се нуждаят 400 поданици на региона, само че все още тя е обхванала едвам 50 души. Планирано е откриване на нови 30 места във Враца, които да преминат от планово финансиране, към държавно делегирана активност и откриване на 30 места по нова обществена услуга в село Бутан, общ. Козлодуй.
254 индивида имат потребност от резидентна грижа за лица с интелектуални усложнения, а сега тя се обезпечава на 181 индивида. Нови услуги ще бъдат разкрити в община Бяла Слатина 12; Враца – 60 места; Мездра – 20 места; Козлодуй –30 места; Криводол – 8 места; Роман – 18 места; Хайредин усилва потенциала на ЗЖЛУИ от 6 на 8 места.
От резидентна грижа за пълнолетни с деменция се открои потребност за 64 индивида от региона Към момента няма настояща обществена услуга за лица с деменция на територията на област Враца. Планира се откриване на нови обществени услуги от община Бяла Слатина с потенциал 8 места и в община Криводол - 30.
В хода на срещата се взе решение да бъде препоръчано откриване на резидентна услуга заслон за пълнолетни лица потърпевши от домашно принуждение и лица жертви на трафик  в село Брусен, общ. Мездра.
Направените оферти ще бъдат подложени на публично разискване в период от 30 дни, след което ще бъдат препоръчани за гласоподаване от общинските препоръки по места.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР