Община Сливен попада в първата група общини с най-добро финансово

...
Община Сливен попада в първата група общини с най-добро финансово
Коментари Харесай

Стефан Радев отчете, че Сливен е сред общините в най-добро финансово състояние

Община Сливен попада в първата група общини с най-хубаво финансово здраве. Това съобщи през днешния ден пред публицисти кметът Стефан Радев. Градоначалникът показа значимите акценти в активността на екипа му през миналите четири години.
„ Финансовото положение на Общината сега е може би най-драстичната смяна в позицията й от 2015 година насам. От най – задлъжнялата измежду всички български общини, през днешния ден тя е измежду първите с най-здрави финанси “, регистрира кметът. По думите му това може да се види и от тримесечните планове на всичките 265 общини в страната, които са оповестени в уеб страницата на Министерството на финансите. „ Това е значимо за мандата, който завършваме, само че е доста значимо и за бъдещия интервал, като основа и като капацитет за надграждане на това, което постигнахме през последните години “, уточни още Радев.
Градоначалникът дефинира мандат 2019-2023 година като сложен, с доста външно привнесени провокации – COVID-пандемията през първите две години от интервала, последвана от разнообразни по темперамент рецесии – геополитически, вътрешнополитически, енергийна рецесия, внезапното повишение на инфлацията. Към тях кметът прибави и късното приемане на държавния бюджет, респективно и на общинския през последните две години. „ Радвам се, че през предходния мандат поставихме здрава основа на финансите, което ни разреши да преминем през компликациите на сегашния мандат, без това да се отрази на дейностите, които изпълняваме и системите, които поддържаме работещи. Освен това успяхме да осъществяваме голям брой планове за Сливен и жителите на общината “, регистрира Радев. Като един от най-важните той дефинира плана за Индустриалния парк. Едно напълно ново и дълго подготвяно начинание за Сливен, съгласно него, с упоритостта да промени икономическата среда, опциите за бизнеса и намиране на добре платена работа. „ Да се върне и да се разсъни предприемаческият дух на Сливен, който в предишното го е трансформирал в проспериращ град “, означи кметът.
Сред значимите и осъществени за градската среда усъвършенствания Стефан Радев открои плановете в трите огромни квартала „ Българка “, „ Сини камъни “ и „ Дружба “, съпроводени с благоустрояване на междублокови пространства там. Според него, тези планове ще се употребяват като модел за развиване. В тази връзка той анонсира, че сега Общината приготвя четири такива плана за същите квартали, само че в нови зони. В това число попада и секторът по протежението на бул. „ Тракия “ в кв. „ Клуцохор “. Градоначалникът напомни и плана за реорганизация на част от бул. „ Хаджи Димитър “. Неговото осъществяване получи национално отразяване поради множеството новаторски детайли, изключително обвързваните с усмиряване на придвижването. Към същата група от планове кметът причисли и новите към този момент три кръгови придвижвания, които също понижават рисковете. Той е на мнение, че въпросът с сигурността на придвижване и отношението към него би трябвало да се мери с действителни ограничения, с създаване на подобаваща инфраструктура, която да спомага за понижаване на скоростта. В същата група са и двата плана за подсилване на свлачища, които Общината съумя да осъществя. Единият бе в региона на „ Качулка “, другият – в село Сотиря. „ Това са едни от най-трудните планове, които бяха оценени от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Предстои да сключим контракт с министерството за укрепването на още две свлачища – на сектор от пътя Новачево-Градско, а другото – още веднъж в Сотиря “, осведоми кметът. По думите му това е самобитна оценка от страна на районното министерство за потенциала на Общината да провежда, възнамерява, проектира и извършва такива комплицирани инженерни планове.
През последните четири години Общината влага в просветителната инфраструктура, като съумя да обнови напълно пет детски градини – „ Мак “, „ Вержин и Хаик Папазян “, „ Детство “, „ Зорница “ и „ Звездица “. Планира се възобновяване и на още една огромна детска градина в Сливен – „ Елица “ в кв. „ Сини камъни “. Предстои създаване на нова за дребните поданици на Сотиря. Кметът напомни и за неотдавна приключилото разширение на учебното заведение в Тополчане. Там Общината е закупила терен, на който се планува построяването на детска градина. В момента се работи по планове за реорганизация на детски заведени и в други обитаеми места.
„ Когато споделяме, че образованието е приоритет и е значимо, в действителност това би трябвало да се показва в действителни дейности и вложения в инфраструктурата. Мисля, демонстрираме, че го вършим. Образованието, като базова активност, е обвързвано с демографските процеси в страната и с по този начин значимия въпрос за приходите на хората. Без смяна, възстановяване на средата и на отношението към образованието в дълготраен проект не можем да чакаме качествено ново ниво на приходите на хората “, бе безапелационен Радев.
Сред значимите за общината планове кметът уточни още разширението на новия гробищен парк, вложенията в електротранспорта, реконструкцията на токоизправителните станции на тролейбусната мрежа, закупуването на 6 нови електробуса. Общината е измежду тези с най-развити и разнородни обществени услуги, които през мандата бяха надградени и увеличени с разкриването на нови обществени центрове.
Стефан Радев изрази удовлетворение и от оживлението и развиването на културния живот в Сливен. „ Получаваме високи оценки от наши сътрудници и посетители на града ни за културните събития, които организираме “, акцентира кметът. Той напомни, че към този момент се работи по плана за реставрация и консервация на емблематичните къщи-музеи в Сливен, по които десетки години не са осъществявани усъвършенствания.
Кметът употребява случая да благодари на публицистите за положителната връзка и противоположната връзка през последните години.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР