Община Русе в партньорство с Русенския университет Ангел Кънчев“ и

...
Община Русе в партньорство с Русенския университет Ангел Кънчев“ и
Коментари Харесай

Община Русе, Русенският университет и АДО „Дунав“ организират иновационен лагер за декарбонизацията в транспорта

Община Русе в партньорство с Русенския университет „ Ангел Кънчев “ и Асоциацията на Дунавските общини „ Дунав “ е измежду 14-те районни и локални администрации в Европа, които ще извършват план по програмата на Европейската комисия и Съвместния проучвателен център ) „ Науката среща районите “.

В рамките на плана ще бъде извършен иновационен лагер на тематика „ Декарбонизация на превоза за района на Русе в Зеления преход-изграждане на иновационен потенциал за бъдещето “. В него ще се включат над 120 политици и практици, учени и иноватори, бизнесмени, бизнес асоциации и цивилен организации в региона на превоза, енергийните системи, градското и речното крайбрежно обмисляне, локалното и районното развиване, околната среда.

„ Събитието е от огромно значение за Русе, тъй като на едно място жители, учени, представители на бизнеса и политиката ще работят дружно за достигането на съответни решения за декарбонизация на другите типове превоз, които да се приложат на процедура “, сподели кметът Пенчо Милков. Идеята е генерираните по време на лагера прототипи и концепции да бъдат събрани, разказани и заложени в бъдещите стратегически документи на общината. Решенията на проблемите, които участниците дадат, ще бъдат изпратени и към Европейската комисия. Подготвени като планови хрумвания, те ще имат преимущество при кандидатстването за европейско финансиране, което да обезпечи реализирането им.

За смисъла на събитието описа и проф. Велизара Пенчева, зам.-ректор на Русенския университет

„ Въглеродните излъчвания са директно свързани с климатичните промени и казусът с тях би трябвало да бъде решен в този момент “, безапелационна бе тя.

Иновационният лагер ще образува няколко разнообразни работни групи, които ще оферират софтуерни и организационни/регулаторни решения за декарбонизацията на превоза. Планираните характерни тематики са:

– различни горива и зелени софтуерни варианти в плавателни съдове;

– транспортни средства и инфраструктура;

– интеграция на мултимодални транспортни системи и цифровизация.

Секретарят на организационния комитет на събитието и изпълнителен шеф на АДО „ Дунав “ Мария Цанкова изясни, че в работните групи свободно могат да се включат заинтригуваните жители и в идващите седмици ще стане ясно по какъв начин те ще могат да заявят желанието си.

Иновационният лагер ще се организира от 10 до 13 май под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Сред формалните посетители се чакат да бъдатминистри, евродепутати и европейски комисари, имащи отношение към тематиката.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР