Община Разлог с поглед към бъдещето на инвестиции в зелена

...
Община Разлог с поглед към бъдещето на инвестиции в зелена
Коментари Харесай

Община Разлог изгражда нов атрактивен парк на 40 декара за жителите и туристите на общината

Община Разлог с взор към бъдещето на вложения в зелена сила – произвеждане на зелен водород и създаване вместилище за електрическа енергия, което да подсигурява енергийната сигурност на Разложката долина. 

С приходите от тази инвестиция Община Разлог построява нов атрактивен парк на 40 декара за жителите и туристите на общината.

Г-н Гюров, в Община Разлог има постъпило капиталово желание за уголемение на действителен фотоволтаичен парк. Разкажете повече за това какво планува инвестицията?

– Фирмата вложител е „ Инвесто Партньрс “ ЕАД и има капиталово желание за уголемение на към този момент построен и настоящ фотоволтаичен парк с мощ 28,5 MW (33 MWp). Разширението обгръща 730 декара общински терен. Фирмата имат построена лична подстанция за високо напрежение, което е огромно преимущество и поръчител, че инвестицията ще бъде осъществена, защото няма да бъде изправена пред все по-често срещания проблем на други вложители, а точно липса на достъп до електроразпределителната мрежа.
Оценяваме преимуществата на тази инвестиция в зелена сила и сме внесли предложение в Общински съвет – Разлог за Учредяване право на градеж за период от 35 години на 730 декара общински терен, който се състои от пасища, аграрни парцели от невисок клас, които даже не могат да се употребяват за пасбище, както и други ниски категории ниви.

 Какви ще бъдат изгодите за община Разлог от основаване право на градеж?

– На първо място желая да подчертая и да бъде ясно, че Община Разлог си остава притежател на земята, ние не желаеме и няма да прехвърляме cобствеността на земята. Земята си остава общинска, като след 35 години, когато изтече периода на учреденото право на градеж, общината ще придобие всичко построено върху нейния терен.  В рамките на две години от основаване право на градеж Община Разлог ще получи доходи сред 1 100 000 – 1 200 000 лв. според съответната цена, която ще бъде избрана с Решение на Общински съвет – Разлог. В тази сума се включват приходите от основаване право на градеж, както и приходите, които в допълнение общината ще получи от разнообразни такси като да вземем за пример издаване на позволение за градеж, въвеждане на обекта в употреба и други. Инвеститорът ще заплати и локален налог в размер на 2,2% от цената на Учреденото право на градеж. Всички разноски по смяна предопределение на земята, както и за изменение на Общия Устройствен проект, които са наложителни процедури, ще бъдат за сметка на вложителя. След смяна на предназначението в урбанизирана територия Община Разлог ще има доходи и от годишен налог на тези 730 декара през целия 35-годишен интервал.

 Какво планува капиталовото желание на компания „ Инвесто Партньрс “ ЕАД?

Разширяването на фотоволтаичния парк е единствено първата стъпка на съответния вложител. Предвижда се създаване на вложения за произвеждане на зелен водород, което е 100% възобновима чиста сила. Следващата стъпка на вложителя е създаване на вместилище за електрическа енергия, което да балансира свръхпроизводството пред деня, и да може да бъде обезпечено електро подаване и през нощта. Това ще даде енергийна сигурност и непоклатимост за подаване на електро сила, както към жителите, по този начин и към бизнеса на територията на цялата Разложка долина. Това за в бъдеще ще бъде все по-ценено, по-скъпо и по-трудно да бъде обезпечено.

 Какви приходи би получила Община Разлог за 35 години от тези 730 декара земя, в случай че не се осъществя инвестицията?

В момента Община Разлог получава доходи от единствено от почти 400 декара от всички тези 730 декара. Годишният доход е в размер на 6 000 лв.. Ако би трябвало да изчислим какъв брой доходи бихме получили за 35 години от лихва, то сметката демонстрира 210 000 лв..
 За какво бихте вложили средствата от учреденото право на градеж за разширение на фотоволтаичния парк?

Средствата, които Община Разлог ще придобие от учреденото право на градеж за разширение на фотоволтаични парк ще бъдат вложени в построяването на нов и неповторим за нашата територия парк. Приходите от една екологична инвестиция ще бъдат вложени в друга екологична самодейност, каквато е построяването на нов атрактивен парк за отдих и туризъм в Разлог.

 На какъв стадий е тази концепция за създаване на нов парк в Разлог?

Предвиждаме да изградим нов парк на територия от 40 декара в Разлог. Концепцията е това да бъде място за отдих и отмора, с оптимално непокътната естествена среда, кътове и зони за игра построени от дърво и камък. Планираме да има зоокът, зона за пикник и зона за детски игри, спортна зона, обособено място за отмора, въжен мост, изобретателни пързалки, люлки и пътеки. Разбира се ще има и обособено място за паркинг. Събираме разнообразни оферти и хрумвания по какъв начин да наподобява парка, като следва да възложим проектирането му. Този план е дълготраен и ще бъде осъществен в границите на идващите 2 години. Разчитаме на хрумвания и от локалните хора. Убеждението ни е, че Разлог заслужава още нови места за отдих и туризъм, от които да се възползват локалното население и туристите.

* фотосите парк1- парк 6 са илюстративни
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––
КОНКУРС ЗА РИСУНКА „ “Делата на Васил Левски в Разлог ”

Община Разлог и Исторически музей- Разлог афишират конкурс за рисунка на тематика “Делата на Васил Левски в Разлог ”.

В състезанието, отдаден на 150 години от гибелта на Апостола, присъединяване могат да вземат всички деца и младежи от България, на възраст от 7 до 18 години. Творците могат да изпратят безграничен брой рисунки, като употребяват техника по избор и показват на хартия с формат „ А4 ” подвига на Васил Левски в тогаваща Мехомия (дн. Разлог).

След оценка на умело жури, най- красивите творения ще бъдат част от галерия, отдадена на 150 години от Обесването на Васил Левски, а създателите на творбите на изкуството ще бъдат отличени с награди и грамоти.

Основната цел на състезанието е поощряване креативната и самостоятелна изява на децата, както и предизвикателство на интерес у подрастващите към делата на Васил Левски.
Рисунките следва да бъдат предадени в период до 10. 02  2023 година в постройката на Исторически музей – Разлог на адрес: гр. Разлог, прочие „ 15 септември 1903 година “ № 14.

Всяка творба би трябвало да бъде съпроводена от следната информация:
– трите имена на участника;
– възраст;
– клас и учебно заведение или читалище;
– телефон за връзка с родител или преподавател.
Информираме Ви, че персоналните данни на участниците в Конкурс,,Делата на Васил Левски в Разлог “ ще бъдат обработени и употребявани само за задачите, дилемите и реализирането на актуалната изява, според условията на Закона за отбрана на персоналните данни, по отношение на използването и използването на Регламент 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни.
снимка- Конкурс за рисунка
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР