Община Поморие кандидатства и бе одобрена за внедряване на мерки

...
Община Поморие кандидатства и бе одобрена за внедряване на мерки
Коментари Харесай

Учениците от две поморийски училища започват годината в обновени сгради, кметът Иван Алексиев ги откри

Община Поморие кандидатства и бе утвърдена за внедряване на ограничения за енергийна успеваемост освен в двете просветни институции, само че и в още 4 многофамилни жилищни здания

СУ „ Иван Вазов ” и ОУ „ Христо Ботев ” в Поморие към този момент ще посрещат учители, възпитаници и родители в актуализирани, топли, уютни и още по-приветливи здания. Двете учебни заведения бяха санирани с безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014-2020 ”, която се реализира с финансовата поддръжка на Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване. Община Поморие кандидатства и бе утвърдена за внедряване на ограничения за енергийна успеваемост освен в двете просветни институции, само че и в още 4 многофамилни жилищни здания.

Официалното разкриване по осъществените планове се състоя през днешния ден в двора на учебните заведения в наличието на кмета Иван Алексиев, ръководителя на Общински съвет Адам Адамов, заместник-кмета Янчо Илиев, шефове и педагогичен експерти. В резултат на осъществените планови действия освен бе освежен сградния фонд, само че беше сложена нова дограми, беше осъществена замяна на осветителните тела, направена бе топлоизолация на покрив, външни стени и подове, а за хората с по-специални потребности бяха усъвършенствани и изискванията за налична среда.

„ Щастлив съм, че в навечерието на новата образователна година завършихме един доста значим план за нашата община и за нашия град, а точно внедряване на ограничения за енергийна успеваемост в още две учебни заведения и 4 жилищни здания. Така бе приключен цялостният цикъл по енергийна успеваемост в образователните заведения на територията на града. Това, което виждаме през днешния ден, в действителност е резултат от един дълъг път от правенето на предложение, непрекъснато водене на връзка от специалистите ни в отдел „ Управление на планове ”, избор на реализатор, надзор и реализация. Благодаря на всички, взели участие в реализирането на плана. Признателен съм и на учителите за това, че имаха самообладание, макар основаните неудобства по време на ремонтните действия ”, сподели кметът Иван Алексиев. Той осведоми, че има още два направени плана, по които се чака финансиране: за облагородяване на учебния двор в СУ „ Иван Вазов ” и за създаване на нови класни стаи на мястото на съществуващите бараки в двора на ОУ „ Христо Ботев “.



Тази година в СУ „ Иван Вазов ” ще бъде разкрита още една паралелка за банкет на възпитаници след 7 клас – също огромно достижение за образователното заведение. Директорът Петя Казакова с наслада разкри някои от новостите, които ще посрещнат възпитаниците на 15 септември, а точно: прелестна библиотека, фитнес зала и съвременен кабинет по предприемачество. „ Ние направихме своята сметка – до тук сме икономисали 18 % от горивото, планувано за застраховане на отоплителния сезон. Това, спестеното, ние го влагаме в тези потребни придобивки и във вътрешни ремонтни действия. Благодаря за грижата на Община Поморие, тъй като дядо Вазов е прав, че учебно заведение се гради „ освен с камъни и дърве ”, само че през днешния ден 2022 година, 21 век, то се гради на първо място с професионален екип, само че и с камъни и дърве, и със саниране! ”, с усмивка показа госпожа Казакова.

Директорът на ОУ „ Христо Ботев ” Петка Златинова също с усмивка приветства всички в двора на ръководеното от нея образователно заведение. Като част от ограниченията за енергийна успеваемост там беше саниран и физкултурният салон. „ Това събитие е дълго чакано от всички нас. Радваме се на модерна постройка, в която нашите възпитаници ще учат, тъй като те са бъдещето и е извънредно значимо за нас те да се усещат добре и да бъдат спокойни. Така и ние ще можем още по-добре да им предадем своите познания и умения. ”, сподели госпожа Златинова.

Жилищните блокове 9 и 11 по ул. Солна, както и 13 и 14 в кв. Свобода, които са част от двата завършили плана, също са с нов образ, освен извън, само че и от вътрешната страна: при тях е подложен 5-камерен PVC профил с двоен стъклопакет, с ниско емисионно външно стъкло; сменени са вратите за достъп до полуподземното равнище с пожароустойчиви; стълбищните кафези към този момент разполагат с ЛЕД осветяване и датчици; топлоизолирани са подове и стени, а покривът с изключение на топло- е и хидроизолиран, като е построена и мълниезащитна апаратура.

Реализацията на тези планове е още една стъпка на Община Поморие в целенасочената ѝ политика за обезпечаване на подобаваща и рентабилна просветителна инфраструктура, както и към възстановяване стандарта и изискванията за живот на локалното население.

 

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР