Община Пловдив ще си върне за 4 303 000 лева

...
Община Пловдив ще си върне за 4 303 000 лева
Коментари Харесай

Община Пловдив си връща Античния форум срещу 4,3 млн. лв.

Община Пловдив ще си върне за 4 303 000 лв. без Данък добавена стойност Античния конгрес, в случай че в четвъртък старейшините от локалния парламент одобрят постигнатото съглашение за терена от 5634 квадратни метра зад Централна поща и против хотел „ Рамада Тримонциум ” с актуалните му притежатели от „ Младост Алфа ” ЕООД, която е 100% благосъстоятелност на „Банк Аустрия Кредитантщалт лизинг „ГМБХ“. Това е пазарната оценка на южната част на парцела, прочут като Римския конгрес на Филипопол, направена от самостоятелен оценител.

Предложението  за придобиването е на непрекъснатата комисия в Общинския съвет с ръководител Вихър Захов от ГЕРБ, в която вземат участие съветници от разнообразни политически сили. Преди това локалният парламент беше дал своя вот отчета на комисията, определена да води договаряния със притежателя, който в началото изиска 4 109 700 евро за парцел, закупен през май 2003 година по време на ръководството на кмета доктор Иван Чомаков (СДС) от тогавашната градска администрация за 1 240 200 лв. дружно с археологическите находки. След дълги договаряния първичната сума падна на първо време на 3,7 млн. евро, преди да се стигне до финалното съглашение за 4 303 000 лева (2,2 млн.евро). Тя ще бъде изплатена на два транша, като първият ще е до края на 2017 година и ще е в размер на 1,5 млн.лв., а вторият – до 3 декември 2018 година

Според импортираното за гласоподаване в Общинския съвет предложение, всички такси, налози и комисионни по договорката ще са за сметка на бюджета на Община Пловдив. С противоположното придобиване на парцела градската администрация ще има опция да разкрие Римския конгрес и да експонира останките от античния площад като част от културно-историческото завещание на Пловдив. Археологията попада в обсега на визията за реконструкцията на площад „ Централен ”, като желанието на Община Пловдив е да експонира и останалата част от Римския конгрес – до Цар Симеоновата градина и от северната част на Централна поща.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР