Община Пловдив ще бъде безкомпромисна към всяка една проява на

...
Община Пловдив ще бъде безкомпромисна към всяка една проява на
Коментари Харесай

Уволняват директора и болногледачките, които се държат като животни със стари хора

Община Пловдив ще бъде безкомпромисна към всяка една демонстрация на неетично, непрофесионално и нечовешко отношение от страна на нейни чиновници, съобщи зам.-кметът по обществени действия Анести Тимчев. Той сподели, че сега тече инспекция в двата центъра за настаняване от фамилен вид на хора с деменция като при определяне на хората от записа, гаврили се с заболели възрасти хора, ще бъдат уволнени. Спрямо директорката на центъра Марина Тянева също ще бъде взета най-тежката мярка, откакто завърши инспекцията. Самата тя е в отпуск от три седмици като сега Центърът се ръководи краткотрайно от обществен служащ. 

Анести Тимчев съобщи още, че от основаването на центъра отпреди 3 години до през днешния ден няма нито един сигнал за неправда от страна на чиновници или близки на някой от настанените лица в него.

Записи, направени от близки на пациенти, демонстрират бруталното отношение към заболели и възрастни хора в Пловдив. Както съобщихме, казусът се отнася за Центъра от фамилен вид за настаняване на хора с деменция в Пловдив. Записите са в действителност скандални. Услугата е нова, за нея са изхарчени доста пари, а в действителност настанените са подложени на физически и душевен тормоз от страна на личния състав. 

„ Като към животни се отнасят. Те просто не са хора ”, споделя Райна Димитрова пред кореспондент на Нова телевизия. Унижаваната жена е на 84 години, с демениця, изцяло неподвижна. Записващото устройство е сложено от внучката й. Калинка Ненова забелязала,че някои от болногледачите удрят възрастните хора и се държат цинично с тях. Правило й усещане и, че от медикаментите, които им дават, пенсионерите наподобяват като упоени. Записвала личния състав в продължение на месец, в това число и една от служебните им оперативки.

За да бъде настанена в центъра, околните на старата жена са чакали с месеци. Само личният състав обаче знаел какво се случва вътре. Възрастните хора постоянно били насилвани или наказвани - по преценка на болногледача, описват настоящи чиновници. Крият лицата си от боязън да не бъдат уволнени. Ирина Ангелова още пази фотосите от синините по тялото на майка й. Болногледачите твърдели, че дамата падала и се удряла сама. Кога и по какъв начин обаче, никой в никакъв случай не знаел. „ Имаше синини по ръцете, отпечатъци от пръсти по китките, което ме подухва на мисълта, че тя е дърпана, натискана. Обясняваше ми се, че майка ми се била удряла. Виждам, че тя е с ударен крайник и с лепенка. Никой не ми отговори - кой, по кое време, по какъв начин се е случило. Нека да не съм неприятен оракул, само че имам подозрения да няма някоя непозната интервенция, с цел да падне майка ми ”, разяснява Ангелова.

След следващото рухване, старата жена се обездвижила, влошила се и умряла. Въпреки, че страдала от деменция, тя била лекувана с медикаменти за шизофреници. От центъра изкарали и подправена епикриза, че пенсионерката е лежала в психиатрията в Пловдив. Според подправения документ, когато я приели, дамата била нападателна и крещяла по цели нощи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР