За втори път избират наследник на дядо ЙоаникийВърховният клир тепърва

...
За втори път избират наследник на дядо ЙоаникийВърховният клир тепърва
Коментари Харесай

Двама претенденти за сливенски митрополит, Синодът решава в неделя

За повторно избират правоприемник на дядо Йоаникий
Върховният клир занапред ще утвърди каноничния избор

Арсений, Знеполски свещеник и викарий на Пловдивския митрополит Николай, е любимецът за нов Сливенски митрополит, следван от Мелнишкия свещеник Герасим.

Изборът се организира в неделя, като на първи тур Арсений получи 26 от общо 42 гласа. Подгласникът му Герасим не съумя да събере нужната поддръжка, поради което се организира и втори тур, при който той получи 25 гласа.

В избора участваха и Браницкият свещеник Пахомий, за който гласоподаваха 18 членове на Сливенската митрополия, а след него се подредиха Величкият свещеник Сионий с 6 гласа, Главиницкият свещеник Макарий с 5 и Велбъждкият свещеник Исаак с 4 гласа.

Какво следва - на 25 май Светият Синод би трябвало да реши дали да утвърди избора, изработен в Сливен, или да го отхвърли. На идващия ден - 26 май, неделя, Синодът следва да разгласи публично кой ще е идващият Сливенски митрополит. До избора се стигна мъчно, откакто първият подобен, извършен преди месеци след кончината на дядо Йоаникий при започване на годината, бе разгласен за недействителен след поредност от митинги и последвало решение на Светия синод за анулиране на резултатите от първия избор. 
Кой кой е?
Арсений



Знеполският свещеник Арсений е на 37 години, роден на 18 ноември 1986 година в Стара Загора и носи светското име Атанас Димитров Лазаров. Учи “Богословие ” в Софийския и Пловдивския университет.

Приема отшелнически постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай през 2007 година в Кукленския манастир. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 година Възведен е в архимандритско достолепие на 6 декември 2009 година от Пловдивския митрополит Николай.

Бил е енорийски духовник в селата Борец и Говедаре, става дирекор на Пловдивската православна телевизия. През 2014 година става Знеполски свещеник, а през юни същата година е хиротонисан и става викарий на Пловдивския митрополит 
Николай.

Герасим



Мелнишкият митрополит Герасим е на 44 години, роден на 2 ноември 1979 година в София, носи светското име Александър Георгиев Георгиев.

Висшето си обучение получава в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов ”, постриган е за духовник през 2009 година с името Герасим, като е ръкоположен в йеродяконски и в йеромонашески чин от тогавашния Знеполски свещеник Йоан, сега Варненски и Великопреславски митрополит. Изкарва специализация в Москва, а през 2014 година е възведен в архимандридско достойство от о Бозе почившия партиарх Неофит. Две години по-късно става ръководител на настоятелството на катедралния храм “Св. Александър Невски ” и е хиротонисан за Мелнишки свещеник с единомислещо решение на Светия синод. Главен секретар е на Светия Синод.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР