Община Пловдив отговори на Plovdiv24.bg по повод статията . По

...
Община Пловдив отговори на Plovdiv24.bg по повод статията . По
Коментари Харесай

Мътна и кървава е ситуацията около зоологическата градина в Пловдив

Община Пловдив отговори на Plovdiv24.bg във връзка публикацията . По този метод от администрацията дават отговор и на питането на пловдивските младежи от студентското Вътрешна македонска революционна организация. Те желаят да знаят счита ли община Пловдив за значимо да осведоми жителите какво се случва към този момент 14 години със зоопарка. От общината декларират, че е естествено, че ще осведомят, само че единствено когато има какво да се каже.

От администрацията напомнят, че напролет на 2022 година кметът е наредил да се обследва положението на зоопарка и да се направи количествено-стойностна сметка за това какви средства ще са нужни за ремонт на ремонта и довършването на зооградината.

Относно желанията на общината и проекта за бъдещи дейности, ясно е, че такива планове има, споделиха от администрацията. В момента зам.- кметът чака количествено-стойностната сметка, която се изготвя от експерти. След това ще бъде оповестена социална поръчка. В тазгодишния бюджет бяха отделени 1 млн. лв. за тази активност.

Но съгласно шефа на Оперативна програма " Зооветеринарен комплекс ", ще е належащо и препроектиране на работния план, защото в някои елементи актуалният план не дава отговор на спецификата за създаване на зоологическа градина. Например, външната ограда на зоопарка би трябвало да издържи най-мощното животно, в случай че реши да бяга. Това в този момент не е по този начин.

В момента към момента не са завършили всички тези действия. Чак по-късно ще се подхващат съответни следващи дейности.

В отговор на питането какъв брой коства на общината пасивната прехрана на зоопарка, от общината дават отговор следното: С решение на Общинския съвет от 2019 година има вливане на Оперативна програма " Зоопарк " в Оперативна програма " Зооветеринарен комплекс ". Преди вливането в бюджета за 2018 година са били отделени 1 200 000 лв. за зоопарка. През 2020 година от общинския бюджет за зоопарка са изхарчени 7 500 лв..

През 2021 година са похарчени 15 000 лв., а за 2022 година са заделени 17 500 лв.. Средствата, отново съгласно Божев, отиват най-вече за закупуване на материали и горива за косене на тревата в зоопарка, както и за изхранване на останалите в няколко маймуни, защото не всички са били преместени.

В зоопарка сега няма назначени чиновници на трудов контракт. Тези, които го обслужват, са на щат в Оперативна програма " Зооветеринарен комплекс " и са командировани в зоопарка.

Прекратени са към този момент всички договори за доставка на животни. Те са с изминал период и не са били възобновени, споделиха още от общината.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР