Община Пловдив не се отказва от едноименното летище и след

...
Община Пловдив не се отказва от едноименното летище и след
Коментари Харесай

Община Пловдив не се е отказала да стане собственик на летището

Община Пловдив не се отхвърля от едноименното летище и откакто минат процедурите по обжалване на прекратената от Министерски съвет процедура за концесия на аеропорта, отново ще го изиска. Това стана ясно от думите на кмета на Пловдив Иван Тотев. Той още веднъж акцентира, че общината ще е най-хубавият собственик на летището, съобщи " Дарик ".

" Категорично желаеме Летище Пловдив и сме препотвърдили нашето предпочитание с писмо ", съобщи той и добави, че ще се въздържи от повече мнения преди да се срещне с новия министър на превоза Росен Желязков.

Точно Желязков предложи на Правителството да приключи процедурата за концесия на летище Пловдив. Сред главните причини от министерството показаха събитието, че сключването на концесионен контракт за период от 35 години, по отношение на който ще се ползват разпоредбите на анулиран закон, а не новите правила на Европейския съюз в региона на концесиите, не подсигурява резистентност и продължителност на концесията. От ведомоството уведомиха още, че участникът, класиран преди всичко, а точно китайската компания „ Хайнан “, няма да подпише контракт с транспортното министерство. На второ място в консеционната процедура за пловдивския аеропорт беше класиран консорциум сред ПИМК и „ Тракия икономическа зона “.

Точно те ще апелират решението за Министерския съвет. „ Това е следващото безумство и фарс в страната “, съобщи Илиян Филипов от консорциума.

На съвещанието си от 2 август, тази година с 38 гласа „ за “ Пловдивският общински съвет реши да изиска от страната собствеността върху Летище Пловдив.

„ Предложението не е казус. Вече 9 години общината е главният фактор за развиването на летището ", стимулира се тогава кметът Иван Тотев. " Време е да се разбере, че някой би трябвало да направи нещо за аеропорта ", добави той.

Не стана ясно по какъв начин тъкмо Общината ще стопанисва и ръководи летището. Една от задачите обаче на градската администрация е Пловдив да има летище поради многоборойните курорти наоколо.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР