Община Пловдив може да поеме със свое предприятие или звено

...
Община Пловдив може да поеме със свое предприятие или звено
Коментари Харесай

Две години в Пловдив умуват дали сами да кърпят дупките

Община Пловдив може да поеме със свое дружество или звено настоящи поправки на улиците, вместо да се занимава с възлагане на публични поръчки. Така по-оперативно ще се отзовава на сигнали за разрушена настилка. Тази концепция се появи при започване на мандата на кмета Здравко Димитров и за две години към момента не е узряла, с цел да стане факт. Един от обсъжданите разновидности беше да се образува нова конструкция в Оперативна програма „ Жилфонд”, която да поеме дребни поправки в градските подлези и детски градини.

Вариантът към този момент не се разисква, тъй като в общината са решили, че

" Жилфонд " не е профилирано в строителни действия.

Подобно звено за бързо реагиране по улици и тротоари имаше в „ Жилфонд”, когато кмет на Пловдив беше Славчо Атанасов. В идващия мандат активността беше спряна. В момента настоящите поправки - кърпеж на дупки и отчасти преасфалтиране, се разпореждат на частни компании от шестимата районни кметове след осъществяване на публични поръчки.Отделно контракти за поръчки се подписват и в Община Пловдив - за по-сериозен ремонт на съществени улици. В резултат на това постоянно сме очевидци месеци наред да вървим по тротоари, на които би трябвало да се сменят два-три квадрата плочки, и караме из дупките, тъй като или поръчката е обжалвана, или наетата компания е ангажирана с различен обект.

За куриоз - при многото публични поръчки няма кой да хвърли два-три камиона трошляк, с цел да запълни големите дупките на отбивката на Рогошко шосе.

Иначе В Пловдив има богат опит в осъществяване на услуги в публичен интерес от общински предприятия. Те са 14 и правят стотици действия вместо частни компании против стабилен дял от градския бюджет.

Годишно за тяхната прехрана отиват близо 60 млн. лева,

което съставлява почти една трета от личните доходи в градския бюджет.

Общината сама провежда почистването (макар и с подизпълнител на „ Чистота”), озеленяването на града, паркирането, дезинфекцията на публичните площи, стопанисването на жилищния фонд, ръководството на спортната база като „ Колодрума” и Младежкия център, общинските пазари, сватби и погребения. В 14-те предприятия са разкрити съвсем 2400 работни места, половина от които са в най-голямото като личен състав - Оперативна програма „ Чистота”.

Финансистите са безапелационни, че със основаването на тези структури се подсигурява по-добро обслужване и по-голяма действеност при решение на главните проблеми, и най-важното - икономисва тежките процедури за осъществяване на публични поръчки. По закон всички действия се разпореждат на предприятията непосредствено, без да се явяват на търг.

" Те са подчинени непосредствено на кмета,

техният бюджет се дефинира от Общината и Общинския съвет, работят на допустимо ниски цени, без облага, каквато е наложителна за комерсиалните сдружения. Всички доходи постъпват в бюджета на Общината. Услугите на предприятията са доста по-изгодни, при най-хубави цени ", разяснява зам.-кметът Величко Родопски.

С тази хипотеза през 2009 година комерсиалното сдружение „ Общинска охрана” беше преобразувано в бюджетно дружество, чиито чиновници упражняват надзор за спазването на локалните наредби и пазят публични места и част от общински здания. Нямат право да правят активността по защитата на други компании и институции, тъй като като бюджетна конструкция нямат право на лиценз.

През 2010 година, вместо да се наема частна компания за синя зона, се сътвори Оперативна програма „ Паркиране и репатриране”

Много по-рано локалната власт спря практиката озеленяването да се поверява на частни компании, като сътвори Оперативна програма „ Градини и паркове”. В Оперативна програма „ Чистота” беше преструктурирано едноименното комерсиално сдружение. В „ Чистота” отиват близо 20 млн. лева годишно, които предприятието дели с подизпълнителя „ КМД”, наета поради неналичието на задоволително техника.

През предходната година в Община Пловдив се обсъждаше преструктурирането на „ Чистота”, Дезинфекционна станция и „ Градини и паркове”, само че до окрупняването в колективен холдинг по този начин и не се стигна. Освен съпротивата на опозицията, против концепцията стачкува локалната организация на Съюза на ландшафтните архитекти.

Няма стопански разбор каква е изгодата за общината от сходно обединение и показаха мнение, че по този метод още по-малко внимание ще се обръща на зелената система, която така и така не е в доста положително положение.
Свързани вести Общините поставят завършек на течовете през скъпите поръчки със лични предприятия
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР