Община Пловдив е обявила обществена поръчка за почистването на река

...
Община Пловдив е обявила обществена поръчка за почистването на река
Коментари Харесай

Зам.-кмет на Пловдив: Шест метрова вълна ще ни залее, ако не почистим спешно Марица

Община Пловдив е оповестила социална поръчка за почистването на река Марица урбанизираната територия, заяви пред публицисти зам.-кметът Анести Тимчев.

Той изясни, че почистването ще бъде единствено и само в урбанизираната територия, която е малко над 5 км, без да се пипат наносните отлагания, без промяна на коритото, под цялостен надзор на Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция и Министерство на околната среда и водите.

" Възложихме незабавно инспекция и обзор на положението на реката от вътрешно ведомствена комисия и междуведомствена комисия, те излязоха със своето умозаключение. За да решим незабавно и бързо този въпрос обявихме отчасти бедствано състояние за урбанизираната територия на реката. В тази част ще вкараме тежка техника и ще почистим островните образования и основите на мостовете, изясни зам.-кметът.

В края на месец април общината е упълномощила на група от пет компании да създадат инженеринговия план. " Инженеринговият план е извънредно комплицирано нещо, по него има съгласуваме с всички контролни институции, това трае повече от година. Колко време би трябвало да загубим и какво ще стане, в случай че на следващия ден пристигна висока вълна и изпълни Пловдив “, попита Тимчев.  

Затова още през вчерашния ден е изпратено предлагането за компания, която да извърши почистването към Агенцията за публични поръчки и откакто те потвърдят, община Пловдив ще подпише контракта. Фирмата ПИМК е подготвена да влезе с тежка техника в реката. " Надяваме се, че до към 20 дни ще имаме отговор. Ако той е негативен, ще стопираме всичко “, увери Анести Тимчев.  

332 км от течението на реката е на територията на България. Около нея се намират 12 огромни града с население към 1 милион поданици. 12 от най-големите язовири са свързани посредством притоците й. Ако дойдат доста превалявания и всичко това пристигна тук - при 30 литра на квадратен метър 6 метра вълна ще залее Пловдив.

" Ние ще настояваме почистването да стане бързо и под надзор, с цел да има сигурност за жителите. Ще работим единствено съгласно условията на виновните институции ", заключи той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР