Община Несебър спечели втори проект за финансиране по „Програма за

...
Община Несебър спечели втори проект за финансиране по „Програма за
Коментари Харесай

Програмата за морско дело и рибарство осигурява подкрепа за Община Несебър

Община Несебър завоюва втори план за финансиране по „ Програма за морско дело и риболовство 2014-2020 “

Местната инициативна рибарска група Несебър – Месемврия (бел.ред. това са юридически лица, обединили се с нестопанска цел, които работят в социална изгода и главната им роля е дейно ръководство на тактиката за локално развитие) ще осъществя план за организация и осъществяване на рибен фестивал „ Есенни пасажи 2020 “ за да се разпространява рибарския регион Несебър. Идеята е посредством фестивала да се отдаде респект на един от най-древните занаяти – рибарството.

На гостите и жителите на Несебър ще бъдат препоръчани кулинарни демонстрации в приготвянето на локални рибни деликатеси и специалитети, осъществявания на достоверни фолклорни сформира от Община Несебър и известни български реализатори, а акцент ще бъде провеждането на конкурс за най-вкусна рибена супа.

За да се обезпечи техническа обезпеченост и неповторимо звуково и зрително преживяване на всички музикални и театрални изяви от програмата на фестивала, Община Несебър планува закупуване и инсталиране на профилирана структура - сцена и първокачествен пълноцветен LED екран, посредством които многочислената аудитория, се чака да притегли събитието, ще може да се наслаждения на осъществяванията.

В края на юли кметът на община Несебър Николай Димитров и ръководителят на Управителния съвет на Сдружението с нестопанска цел „ МИРГ Несебър-Месемврия “ Румен Кулев подписаха първия административен контракт за безплатна финансова помощ. Той е по процедура за асортимент на планове BG14MFOP001-4.002-0004 в МИРГ „ Несебър-Месемврия “ Мярка 3.2 “Популяризиране на локалните запаси и поддръжка за развиването на дребномащабна инфраструктура”, финансиран от Стратегия за Водено от общностите локално развиване на Местна инициативна рибарска група по Програма за морско дело и риболовство 2014-2020 година.

Проектът предвиждаше замяна на съществуващите улични и тротоарни настилки в рибарския регион – остарял град Несебър и съставлява следващ стадий на „ Трасе на културно-туристически маршрут „ Духовен път “ по улиците „ Ахелой “, „ Хемус “, „ Тервел “ и „ Месамбрия “. Архитектурната идея за тези трасета е директно обвързвана с общата тактика на Община Несебър за запазване на международната полезност и културно завещание – Старинен град Несебър. Целта беше оформяне на основните пешеходни трасета с настилки от интервала на Възраждането – замяна на съществуващите улични настилки от асфалт с паваж и подмяна на бетоновите плочи по тротоарите с нова настилка от каменни плочи. Реализацията на плана би трябвало да завърши на 27 юли 2021 година и е на обща стойност в 202 201.70лева без Данък добавена стойност.

Целта му е в сходство с главната цел на мярката и ще се сложи акцент върху запазване и разпространение на естественото, културно и историческо завещание, занаятчийството, развиването на нови действия и услуги, свързани с тяхното разпространение и комплексното им рекламиране и маркетиране, съгласно потребностите на локалната рибарска общественост.

През 2018 год. Община Несебър, неправителствени организации на територията на общината и локалният бизнес, сътвориха Местната инициативна рибарска група „ Несебър-Месемврия “ по план на Програмата за морско дело и риболовство.

Целта на плана беше да се обезпечат средства за разнообразни начинания на работещите в бранша риболовство – обичаен занаят в община Несебър и планове на локалните общности. След необятен спор и доста срещи с хората от всички обитаеми места, без изключение, Община Несебър изготви тактика за развиване, която да обгръща предложенията на всички заинтригувани страни.

Спечеленото европейско финансиране е в общ размер на 3 911660 лв..

До септември в МИРГ „ Несебър-Месемврия “ бяха подадени 19 оферти, от които три са на Общината, а останалите са постъпили от локалния бизнес и неправителствени организации. Одобрени са осем плана на организации от Община Несебър. Това са плановете на компания „ Ефект -3 Холидейс “ ЕООД – „ Дооборудване на ресторант „ Виктория “ и нашарване с рибни менюта “, на сдружението „ Даомски клуб Монро “ - „ Нова туристическа атракция в Обзор – открита фитнес площадка “, на общинския ветроходен клуб „ Несебър 2000 “ – „ Развитие на активността на съдружие „ Общински ветроходен клуб – Несебър 2000 “, на национално читалище „ Изгрев 1927 “- Обзор - “Подкрепа за основаване на нови услуги за популацията, посредством разширение на фестивалната активност на “Народно читалище Изгрев 1927 “ и на музей „ Старинен Несебър “ - за доставка и монтаж на мултимедийна система за потребностите на музея.

Другите три плана са на община Несебър. Първият от тях е „ Подобряване на туристическата инфраструктура в Обзор– създаване на открит паркинг, детска площадка и озеленяване “, вторият - „ Организация и осъществяване на рибен фестивал „ Есенни пасажи 2020 “ за разпространение на риболовен регион Несебър “ и третият „ Духовен път-Реконструкция на улична мрежа ул.Ахелой, Тервел, Хемус, Месамбрия “.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР