Община Котел ще подпомага с финансови средства Сдружения на собственици

...
Община Котел ще подпомага с финансови средства Сдружения на собственици
Коментари Харесай

Община Котел отпуска финансов ресурс на Сдруженията на собствениците на сгради

Община Котел ще подкрепя с финансови средства Сдружения на притежатели на здания в режим на етажна благосъстоятелност на територията на общината, регистрирани по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност.

Подпомагането е за правене на обследвания за енергийна успеваемост за подаване на планови оферти по Процедура BG-RRP-4.023 – Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд.

Средствата са предопределени за осъществяване на подготвителни действия за проучване за енергийна успеваемост и проучване за определяне техническите характерности на постройките, както и за правене на механически паспорти по отношение на следващо кандидатстване на Сдруженията на притежателите по процедура за енергийно възобновяване на жилищния фонд по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Максималният размер на подпомагането от Община Котел е до половината от общата стойност за квадратен метър разгъната застроена повърхност за двете подготвителни действия (изготвяне на енергийно и техническо обследване), избрани в Насоките за кандидатстване по процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния фонд “.

Сумата се отпуска на Сдружението на притежателите до нейното възобновяване от програмата при утвърждение на плановото предложение. Ако плановото предложение не бъде утвърдено, сумата се възвръща от Сдружението на притежателите в период до една година след приемане на писмо с стимулиран отвод за финансиране.

Сдруженията, искащи да употребяват финансово подкрепяне по Процедурата в период до 22.05.2023 година следва да показват:

- Заявление за присъединяване /по образец/;

- Оферта от компания с препоръчана стойност и период на осъществяване не по-късно от 22.05.2023г.;

- Извлечение от банковата сметка на сдружението, от която да е видно, че имат събрана най-малко половината от сумата за правене на енергийно техническо проучване на постройката, механически паспорт и други нужни документи за кандидатстване.

След утвърждение на заявката ще бъде подписан контракт за финансиране сред Общината и Сдружението на притежателите по приложения пример.

Крайният период за подаване на планово предложение за финансиране на енергийно възобновяване на жилищната постройка е до 26.05.2023г., а Сдруженията е належащо да показват:

Обследване за енергийна успеваемост и годен документ за енергийни характерности на постройка в употреба, направени по реда на член 48 от ЗЕЕ;

Обследване за определяне на техническите характерности, свързани с угаждане на условията по член 169, алинея 1 и алинея 3 от Закон за устройство на територията и Технически паспорт в сходство с условията, избрани в глава трета на Наредба № 5 от 2006 година за техническите паспорти на строежите;

Документ за регистрация на съдружие при изискванията и по реда на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност и доказателство за регистриране в обществения указател на съответната община/ регион и в указател БУЛСТАТ;

Документи свързани с извършените общи събрания за основаване на Секретен сътрудник или други документи свързани с взимане на решения от страна на етажната благосъстоятелност.

Декларации за подготвеност за обезпечаване на достъп до независимите обекти, ако са поискани от общинската администрация;

Други документи нужни за правенето на плановото предложение и осъществяването на проекта;

Образци на заявление за кандидатстване, контракт и партньорско съглашение, както и ПРАВИЛА за даване на финансова помощ на Сдруженията на притежателите за правене на енергийно и техническо проучване може да изтеглите от страницата на Община Котел https://kotel.bg/saobshteniya-obyavi/suobshtenie-11052023/ или в стая № 1, етаж 2 в постройката на Общинска администрация на адрес: гр. Котел, ул. „ Алеко Богориди “ № 1.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР