Община Каварна се оказа със запор заради дълг на несъществуващия

...
Община Каварна се оказа със запор заради дълг на несъществуващия
Коментари Харесай

Община Каварна със запор заради дълг на несъществуващия ФК Калиакра

Община Каварна се оказа със запор поради дълг на несъществуващия към този момент Футболен клуб " Калиакра ", съобщи за Actualno.com кметът на общината Нина Ставрева.
Стадионът в града дружно с имуществото в него е бил предан в предходния мандат чартърен за 51 лв. на ФК " Калиакра – Каварна ", представляван от Красимир Тодоров като по време на търга той е бил намален на 44 лева месечно . Търгът е извършен през юни месец 2015-та, само че договорът е подписан едвам след встъпването на Ставрева в служба.
" Още при започване на моя мандат направихме одит на футболния клуб. Причината за това е, че искахме да знаем защо общината дава пари. Ежегодно се отпускат финансови средства от бюджета на всички спортни клубове. Превеждаме им дотации на съображение решение на Общинския съвет. В предходни мандати е имало суми сред 500 и 700 000 лв.. В този мандат сумите са доста по-малко - до 130 000 лева Така, че поискахме да сме наясно със положението на футболния клуб. Оказа се, че те имат налични в касата си над 1,4 млн. лева В същото време и отговорности от стотици хиляди лв. към снабдители. А също и изтеглен заем от някогашната " Демирбанк ", в този момент " Търговска банка Д " с подписите на управителния съвет на ФК “, обясни кметицата.

Вследствие на тези отговорности против клуба биват заведени голям брой каузи от заинтригувани страни, в това число и от банката, която си търси дадените като заем средства.
50 000 лв. са били изтеглени като овърдрафт през 2012 година като солидарни длъжници по него са членовете на УС тогава – Красимир Тодоров, Метин Исмаилов, Милен Башев, Желязко Железов и Венцислав Василев.  От всички тях до края на сдружението остава единствено Красимир Тодоров. Последно членове на УС с изключение на него са били Веселин Явашев, Петър Петров, Христо Узунов и Александър Бахнев.
След главния контракт има няколко анекса. Единият е за увеличение на лихвата. Другият е за преоформяне на главницата 50 000 лева в общоприет заем, който би трябвало да бъде погасен през 2017-та година. В последна сметка заемът не е продълговат и стартират опитите на банката да си върне парите.
Наведнъж същата година община Каварна получава две запорни известия от ЧСИ по искане на " Търговска банка Д ". С едното се постанова запор върху дотацията, която общината ще изплати на футболния клуб. Главницата към оня миг е 35 483 лева, само че дружно с всички такси дължимата сума възлиза на над 48 хиляди лв.. Другото е за запор върху машина за разчистване и поддръжка на трева, устройство към машина за трева, седалки, футболни порти, система за видеонаблюдение и светлинно табло. Тогава Ставрева уведомява частния правосъден реализатор, че посочените от него движими движимости са предадени за прилагане чартърен на съдружие " Футболен клуб Калиакра " и те са благосъстоятелност на общината.
Временно казусът със запорите е стопиран.
От края на март месец т.г. община Каварна приключва контракта за наем и сама си стопанисва стадиона. Прави доста поправки, защото е хазаин на Европейското състезание по футбол за девойки при започване на месец май.  

 
През април месец пък получава в подаяние 1000 сини седалки от Българския футболен съюз, представляван от президента му и някогашен именит вратар Борислав Михайлов. Вече и те са в разказа на вещото лице – общо седалките са 2476 на брой.
" След като изнесохме информацията на обществеността, в това число и на футболната общност, те си направиха общи събрания според техния правилник и избраха нов президент на клуба с нов директорски съвет, което обаче не анулира отговорността. Така той спря да съществува, записва се нов клуб с концепцията да се тръгне начисто ", разясни Нина Ставрева. И добави, че на 10-ти април обаче е изработен нов списък от експерт, изпратен от частен правосъден реализатор в Каварна, тъй като банката си търси парите по заема.
" Направили са опис  на имущество на стадиона - електронно табло, пейки, футболни порти, трактор, косачка и други Аз не правя възражение против работата на частния правосъден реализатор ", съобщи кметът на Каварна. " Абсурдното в тази ситуация е, че тези активи са благосъстоятелност на общината, не на клуба, който е дебитор на банката. Всички те са вписани в инвентарните книги на общината ", добави тя.
Според нея най-вероятно става въпрос за класическа скица. " Тези активи, които са общинска благосъстоятелност, може би са дадени в банката като някакъв залог, макар че не са техни. Не мога да бъда сигурна в това, само че е реалност, че същите тези активи са запорирани по дълга на футболния клуб към банката ", акцентира Ставрева.  
Тя към този момент е осъществила контакт с частния правосъден реализатор и в сряда им следва среща.
" Ние сме му изпратили несъгласие против предходен подобен списък, че това са активи в инвентара на община Каварна. Те са наша благосъстоятелност. Ние не сме задължено лице към банката и няма по какъв начин да вършат списък на наши активи. Сега след новия списък от 10-ти април имаме период да създадем ново несъгласие. Мен ме тормози схемата, която е безумна – по какъв начин по този начин на общината ще постановат запор за непознат заем “, недоумява кметицата.  
Справка в Търговския указател сочи, че в действителност има вписани две сдружения с активност " футбол ". Те са със сходни названия, само че с разнообразни ръководещи. Едното е " Сдружение футболен клуб „ Калиакра – 1 " от октомври предходната година, представлявано от Димчо Димов и Управителен съвет, в който влизат той като ръководител, Божемир Тосков и Пламен Димитров. Второто съдружие е " Футболен клуб Калиакра Каварна 1923 " от февруари тази година. То се съставлява от Христо Узунов, който е бил и в остарелия футболен клуб. Освен него в УС влизат Петър Петров, също от остарелия клуб, Стефан Стефанов, Красен Петков и Пенко Димов.
Справка в обществените годишни финансови доклади от уеб страницата на правосъдното министерство сочи, че футболният клуб в действителност през 2015 година в действителност има в сметките си солидна сума – 1 474 000 лева От първия оповестен годишен финансов доклад (ГФО) – за 2010 година, излиза наяве, че същата година клубът е минал от " Б " Източна футболна група в " А " професионална. Към оня интервал годишният доход на клуба е възлизал почти на 1,2 млн. лева
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР