Община Чепеларе официално получи званието Европейски град на спорта 2022.

...
Община Чепеларе официално получи званието Европейски град на спорта 2022.
Коментари Харесай

Чепеларе получи официално званието Европейски град на спорта...

Община Чепеларе публично получи званието Европейски град на спорта 2022. Отличието е в категория дребни градове, а признанието пристигна, откакто делегация от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта /ACES/ бе на двудневна аудиенция в родопския град.

В категорията за град до 10 000 поданици Чепеларе е оценено по 12 разнообразни критерия - инфраструктура, спорт, вложения в спорта, състезателен календар, промотиране на продукта и други. " За нас е значимо освен да забележим инфраструктурата, само че и самата интеграция на спорта в живота, в спорт за всички. Работата тук е професионална ", сподели на брифинг президентът на ACES Europe Жан Франческо Лупатели.

" Видяхме съвсем 400 км спортна инфраструктура, две ски зони - Мечи чал и Пампорово, доста трасета за планинско колоездене. Това е град на олимпийски първенци, с най-голямата фабрика за ски, с съвършена локация и богата спортна история. Тук се организират доста разнообразни типове надпревари, като Световното по насочване, което ще е през 2022 година " , уточни Хуго Алонсо – ген. секретар на ACES Europe.

Той акцентира, че Чепеларе е спечелило наградата в три разнообразни аспекта, като главния е връщане към здравословния метод на живот, защото спорта е здраве. " В днешно време държавните управления харчат най-вече пари в опазване на здравето и проучванията демонстрират, че всяка инвестиция в спорт икономисва инвестиция в опазването на здравето. Следващият детайл е общественият, до каква степен е наличен за всички в града дейния метод на живот и спорт, което е съществена работа на локалната власт. И третия аспект, който е най-силен в Чепеларе, е възвръщаемостта, тъй като когато спорта е привързан с туризма, то той е обвързван и с запазване на околната среда и така наречен зелен метод на живот. Качествата на Чепеларе в трите аспекта са повече от задоволително, с цел да му дадем купата Европейски град на спорта за идната година ", сподели Алонсо.

Той означи, че връчването на купата води до интернационално самопризнание, друго равнище на спортните полезности и включване в най-голямата спортна мрежа в света, в която има над 3000 града, с опция за продан и общи европейски планове.

Това е и прочувствен инструмент на жителите на града да промотират в допълнение туризма си, уточни Алонсо. Той съобщи, че Чепеларе е неповторимо с това, че кметът му Боран Хаджиев е тясно обвързван с професионалния спорт и подготовката на олимпийски първенец - Екатерина Дафовска. Да имаш кмет толкоз предан на спорта, това е фантастично, обявиха от делегацията.

Според специалистите, пандемията е повлияла добре на спорта, тъй като хората от ден на ден осъзнават в международен проект, че метода да нямаш здравословни проблеми е да си деен и да практикуваш спорт. Доказано е, че интензивно спортуващи генерират по-лесно антитела, означи Алонсо.

" Признанието е имидж за града, което се надявам да се отрази позитивно. Все отново залагаме доста на спорта на децата. С всичко, което вършим подвигаме по-високо равнището на Чепеларе в интернационален проект. Ето, и след 23 години, олимпийската купа на Дафовска продължава да е настояща и да се свързва с Чепеларе. А това е тласък за младите, би трябвало да ги мотивираме децата да излизат и да спортуват. От общината ще създадем всичко належащо това тяхно предпочитание за спорт да се поддържа и развива ", сподели кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

Кметът означи, че трима чепеларски спортисти се готвят за Олимпиадата в Пекин идната година - Радослав Янков, Антон Синапов и Димитър Герджиков.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР