Община Брезово ще се побратими с молдовско село. Кметът Христо

...
Община Брезово ще се побратими с молдовско село. Кметът Христо
Коментари Харесай

Община Брезово се побратимява с молдовското село Колибабовка

Община Брезово ще се побратими с молдовско село. Кметът Христо Енков посрещна делегация от Колибабовка, Молдова, където живеят най-вече бесарабски българи и показа културните забележителности, историята и опциите за бизнес в община Брезово.

Делегацията от молдовското село бе отпред с кмета Иван Ив. Искимжи, в нея участввха градският консултант Максим Драгнев и Николай Ник. Плагов - координатор на бесарабските българи в Държавната организация за българите в чужбина.

Гостите бяха задушевно приветствани от ръководителя на Общински съвет в Брезово Аргир Вълчев. Те се срещнаха със структурата на общината. Проведена беше среща с представители на локалния бизнес, след което бяха посетени емблематичните за Брезово обекти - читалището, Старото учебно заведение и храмът " Св. Димитър ".



Няколко знакови имена и събития от българската история свързват брезовското село Чоба с бесарабските българи в Молдова.

Затова гостите се поклониха на паметната плоча на именития бесарабски българин ген. Иван Колев, освободителя на Добруджа, чиито прародители са преселници от Чоба в бесарабското село Бановка.

Визитата им продължи с посещаване на читалище " Отец Паисий - 1876 " - в Брезово, с цел да прегледат библия от 1846 година, дарена на православния храм от бесарабски българи.



Посетени бяха храм " Св. Димитър " и Старото учебно заведение, където се намира Музеят на образованието в Брезово. Молдовската делегация се поклони пред паметника на финландските воини, освободили брезовския край от турското иго.

Секретарят на читалището Тони Шопова подари на гостите национални принадлежности - барабан и гъдулка.
Свързани вести Брезово споделя за Минчо Кацаров – най-хубавия портретист на Бетовен
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР