Община Благоевград се готви за смяна на старите уреди за

...
Община Благоевград се готви за смяна на старите уреди за
Коментари Харесай

Община Благоевград готви смяна на старите уреди за отопление

Община Благоевград се готви за промяна на старите уреди за отопление. Хората ще могат да аплайват по процедурата " За по-чист въздух " на стратегия " Околна среда ". Домакинствата, употребяващи твърдо гориво за отопление, ще имат шанса гратис да подменят старите си уреди с нови, щадящи природата, термопомпи или камини на пелети. Първият стадий от подготовката е провеждането на анкета.

Тамара Златкова живее в къща и се отоплява на дърва, споделя, преместването им до печката към този момент я изморява. Затова с наслада би сменила печката си с климатик. Жената пресмята, че сметките за електричество няма да са по-големи от тези за античен материал.

Тамара Златкова: " И дървата скъпи, аз дадох 1030 лв. за 10 кубика дърва предишното лято. Това е хубаво - по-чисто, другояче какво вършим с тези дърва, мръсно, тежко. Аз сама пребивавам, докарват нацапани дървата, оказват помощ ни синовете за редене и аз цяла зима ги нося у дома, шетам печка ".

Преди да стартира кандидатстването и същинската процедура по замяна на печките и котлите на твърдо гориво, от общината организират допитване до популацията.

" Ще проучим имат ли желание хората да заменят старите си печки на дърва и въглища с други различни уреди, при какви условия и какви са техните желания за типа на различните уреди. Могат да бъдат котли или камини на пелети или разнообразни типове термопомпи, в това число и климатици ", изясни Мария Петрова - зам.-кмет по стопанска система, финанси и европейски планове на община Благоевград.

Подмяната на печките на твърдо гориво ще усъвършенства доста качеството на въздуха, съгласно хората от община Благоевград.

Борислав: " В кварталите, където се горят дърва, се усеща, че горят дърва и става ужасно. Като излезеш заран на терасата, цяла зима е невероятно да сложиш едни облекла вънка, другояче миришат не на пране, а на въглища ".

Условията за кандидатстване, ще бъдат избрани след резултатите от анкетата. Ако искащите са доста, изискванията за замяна на топлоуредите ще са повече. За да може общината да се побере в бюджета от 21,7 милиона лв.. С приоритет за кандидатстване ще са семействата от регионите с най-замърсен въздух през зимата. Това са центърът на града и квартал " Орлова чука ".

" Ще има опция хората, които получават помощ за отопление, по този начин наречените енергийно небогати семейства да могат дружно с да вземем за пример климатика да получат и фотосоларен панел отначало за произвеждане на електричество, с мощ задоволителна да може да работи климатик ", посочи Мария Петрова - зам.-кмет по стопанска система, финанси и европейски планове на община Благоевград.

След като бъдат сменени старите печки на дърва и въглища, те ще бъдат рециклирани, а средствата употребявани по програмата.

Репортер: Владислава Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР