Обществото трябва да получи гаранции за успешния ход по избора

...
Обществото трябва да получи гаранции за успешния ход по избора
Коментари Харесай

Президентът настоя за прозрачност при избора на главен прокурор

Обществото би трябвало да получи гаранции за сполучливия ход по избора на идващия основен прокурор - ясни критерии, транспарантна процедура и задоволителна и добра обоснованост на номинациите за поста. Това съобщи през вчерашния ден президентът Румен Радев на проведената от него кръгла маса " Предстоящ избор на основен прокурор - критерии и публични упования ". На събитието бяха поканени неправителствени организации, които имат отношение към правосъдната система. Това бе следващата консултация на президента по тематиката, откакто към този момент организира срещи с основния прокурор Сотир Цацаров, с ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд - Лозан Панов и Георги Чолаков, с правосъдния министър Данаил Кирилов, с шефа на Инспектората към Висш съдебен съвет Теодора Точкова и с представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Според Радев консултациите са явен сигнал за огромната значителност на избора на основен прокурор и нуждата това събитие да е във фокуса на публичното внимание. " Водя се от правилото за разделяне на управляващите, само че и не подценявам моето обвързване, защото в края на процеса подписвам указа за назначението ", посочи той. " Главният прокурор е претрупан с високи публични упования, предстоят му тежки задания, по тази причина е значимо още на старта на своята активност да се употребява с високо публично доверие. Високите упования към процедурата са нужни и оправдани, поради отредените по конституция функционалности на основния прокурор - за реализиране на контрол за правда и методическо управление на всички прокурори. Това е значим фактор за ефикасна битка с престъпността и корупцията, за одобряването на законността ", сподели Радев. Конкретните измерители на плануваните в закона критерии при избора са: висок етичен стандарт, висока професионална подготвеност, изявена самостоятелност и воля за налагане на законността. Важно е по какъв начин ще бъде оценена изявената самостоятелност на идващия основен прокурор, тъй като от неговата храброст и гражданска отговорност зависи триумфът на бъдещата му активност, уверен е Радев.

Президентът настоя за повече персонална отговорност от хората, които ръководят. " България ще има консолидация - по-голяма и социална, ще има и напредък, и разцвет, ще бъде по-модерна страна, когато тези, които ръководят и вземат решения, не се крият зад други - органи, институции. Отговорност на други аз няма да нося ", отсече президентът. Според него в страната " всичко е размито и все опира до Народното събрание и най-после няма виновни, по тази причина да не се чудим за какво Народно събрание има невисок рейтинг. Радев заключи две послания от срещата - обществото би трябвало да държи във фокуса си процеса по избора на основен прокурор, а Висш съдебен съвет, който ще предлага и избира номинациите, да знае какво мисли и чака обществото.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР