Обществото остава в тревога от коронавируса, но се вдига и

...
Обществото остава в тревога от коронавируса, но се вдига и
Коментари Харесай

„Галъп“: Всеки втори се тревожи за доходите си след кризата


Обществото остава в паника от ковид, само че се подвига и тревогата във връзка с приходите. Това демонстрира експресен телефонен сондаж на " Галъп интернешънъл ", отдаден на рецесията с Covid 19, изработен сред 1 и 3 май измежду 881 души.

По-голямата част от интервютата минаха преди конференцията в неделя, на която бе обявено облекчение на ограниченията във връзка с заведения, идно улеснение на придвижването сред градове, прецизират от " Галъп ".

Според данните паниката за приходите остава висока, само че сякаш към този момент не пораства толкоз интензивно като първоначално. Във втората половина на март 36 на 100 твърдяха, че приходите им са намалели поради коронивурса, месец по-късно те към този момент бяха 47 на 100, а в този момент са на процедура същият дял - 46 %.

За понижено работно време в този момент оповестяват 17 %. Почти толкоз бяха те и преди десетина дни, а в разгара на паниката от болестта бяха 14 на 100.

Осем на 100 споделят, че следва да изгубят работа, преди десетина дни делът им беше 14 на 100, а месец преди този момент - 12 %.

Тревожен е обаче растежът на безработните - от началото на рецесията те са нарастнали с близо 280 хиляди и сумарната безработица сега е на границата на първото двуцифрено число, демонстрират калкулациите от сондажите до момента.

Като цяло, ограниченията на държавното управление за помощ на стопанската система и компаниите се правят оценка като към този момент незадоволителни. 46 на 100 ги намират за незадоволителни, 26 % - за задоволителни, а 25 на 100 не се усещат осведомени с ограниченията. Други 3 на 100 не могат да отговорят.

Опасен, само че в последна сметка просто мощен грип, споделят 56 на 100 от интервюираните. От началото на третата десетдневка на март насам този дял гладко спада, само че и през днешния ден остава максимален на фона на останалите варианти, разясняват анализаторите. Опцията " не е сериозна заплаха " продължава да става все по-предпочитана, за сметка на опцията " смъртоносна заплаха ": 23 % считат, че коронавирусът не е сериозна заплаха, а 20 на 100, в противен случай, имат вяра, че това е смъртоносна заплаха за човечеството, установяват от " Галъп ". Има и напълно дребни дялове на хора, които не могат да отговорят.

Оценката за дейностите на управляващите в изискванията на ковид остава добра, въпреки и да понижава гладко на фона на стойностите от началото на рецесията. Мерките против заболяването се възприемат като задоволителни, само че не и за стопанската система.

Повечето българи не престават да намират ограниченията на държавното управление против ковид за задоволителни, само че непрекъснато си проправя път и чувството, че са прекомерни, разясняват анализаторите. Две трети преди месец и половина споделяха, че ограниченията са задоволителни. Постепенно, този дял спада до 55 на 100 в този момент. За същия интервал визията, че ограниченията са прекомерни, последователно се утвърди от 17 на 100 до 32 %. Има и напълно дребни дялове на неотговарящи. Явно продължава наклонността на припряност на обществото, маркирана и в предходния сондаж, установяват от " Галъп ".

Те означават като любопитен факт, че за последните 10 дни леко пораства и делът на тези, които считат ограниченията за незадоволителни - от 8 на 12 на 100, и позволяват опцията това да е страх пред облекчение на ограниченията или неодобрение от незадоволителното им съблюдаване от страна на мнозина.

Като цяло обаче паникьосаните българи към този момент са дребна група. Доказателство за това е и фактът, че болшинство от 53 на 100 е на мнение, че е пристигнало времето да отпадат рестриктивните мерки за пътешестване от едно обитаемо място в друго, а 44 на 100 споделят, че още е рано. Останалите се двоумят. Очевидно, обявата за идно отпадане на рестриктивните мерки идва тъкмо в точния момент, показват анализаторите.

Одобрението за властта остава високо. Продължава обаче и маркираната и в предходния сондаж плавна нормализация на данните във връзка с държавното управление - след първичния отскок. Премиерът Борисов остава с утвърждение измежду над половината от българите - 55 на 100, в актуалната обстановка с коронавуриса. Така, ситуационното утвърждение към Борисов, е осезаемо по-високо от доверието към него в нормална обстановка, разясняват от " Галъп ".

Запознатостта надали е изключително висока, само че се вижда, че най-малко към този момент властта не съумява да убеди обществото в успеваемостта на своите стопански дейности, разясняват от " Галъп ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР