Обществото на дейците на изкуството и културата в България, което

...
Обществото на дейците на изкуството и културата в България, което
Коментари Харесай

Хора изкуството и културата в България иска оставката на министър Атанас Атанасов

Обществото на дейците на изкуството и културата в България, което включва 7 креативен съюза и голям брой сдружения с друг креативен профил, се обръща с отворено писмо към премиера Кирил Петков, в което упорства да бъде освободен от служба министърът на културата Атанас Атанасов.

" За 100 дни от неговото ръководство представителите на гилдията не получиха никакъв отговор какво съответно ще направи Министерството на културата за превъзмогване на двегодишната рецесия в арт промишлеността. Програмите на Национален фонд " Култура " бяха забавени с два месеца. Нелегитимно бяха освободени членове на УС на НФК ", показват от организацията. И прибавят: " Карикатурното държание на министър Атанасов от предходната седмица унищожи дефинитивно имиджа на Министерство на културата ". " Той не дава отговор на нито един аршин, с цел да заема този пост – нито на равнище обучение, нито на равнище национално и интернационално самопризнание ", безапелационни са от Обществото на дейците на изкуството и културата в България.

Писмото от подписано от Акад. Антон Дончев, проф. Огнян Герджиков, проф. Валентин Старчев, Йордан Караджов, Димитър Шумналиев, Весела Люцканова и други

Публикуваме цялостният текст на писмото:

" Уважаеми господин Петков,

Обществото на дейците на изкуството и културата в България, което включва 7 креативен съюза и голям брой сдружения с друг креативен профил, се обръща към Вас с настоятелно искане да бъде освободен от служба актуалният министър на културата Атанас Атанасов. За 100 дни от неговото ръководство представителите на гилдията не получиха никакъв отговор какво съответно ще направи Министерството на културата за превъзмогване на двегодишната рецесия в арт промишлеността. Програмите на Национален фонд " Култура " бяха забавени с два месеца. Нелегитимно бяха освободени членове на УС на НФК, а сега Съюзът на българските писатели, Съюзът на архитектите в България, Съюзът на българските композитори, Съюзът на националните читалища и Съюзът на музикалните и танцовите дейци нямат свои представители в този УС. Там са настанени безусловно незнайни и некомпетентни " специалисти ", определени по персонални благосклонности от министъра, без да се регистрира член 26 от Закона за протекция и развиване на културата, в който е казано, че креативните съюзи оферират свои представители.

Карикатурното държание на министър Атанасов от предходната седмица унищожи дефинитивно имиджа на Министерство на културата. В Европа се присмиват на новоизлюпения " корифей ", на който ще се поверяват милиони левове за възкръсване на българското изкуство, музика, архитектура, музейно и читалищно дело. Съвсем заслужено стотици художници, артисти, музиканти и писатели показаха обществено възмущението си от налудничавото държание на Атанас Атанасов. Той не дава отговор на нито един аршин, с цел да заема този пост – нито на равнище обучение, нито на равнище национално и интернационално самопризнание. Той е анонимно лице за дейците на изкуството и културата, те не го припознават като престиж, който би осъществил една сполучлива културна политика.

Заявяваме намерено: настояваме за оставка на министър Атанасов! "

Писмото е инициирано от електронното издание Sofia Press и Музей-галерия " Анел " и е подкрепено от следните създатели:

Акад. Антон Дончев – публицист
Проф. Огнян Герджиков – някогашен ръководител на Народното събрание
Ангел Симеонов – стихотворец и колекционер
Проф. Георги Костов – композитор, някогашен министър на културата
Ценко Минкин – композитор, ръководител на СБК
Акад. Крум Дамянов – ваятел
Проф. Валентин Старчев – ваятел
Йордан Караджов – реализатор и продуцент
Димитър Шумналиев – публицист
Весела Люцканова – писателка
Димитър Томов – публицист
Петър Андасаров – публицист
Павлина Павлова – поетеса и белетристка
Д-р Анжела Димчева – книжовен критик и публицист
Д-р Райна Дамяни – културолог
Елисавета Шапкарева – поетеса
Иван Кюркчиев – импресарио
Ивайло Кицов – музикален критик
Албена Фурнаджиева – поетеса
Николай Янакиев – художник
Светла Георгиева – публицист и художник
Цветанка Казасова – художник
Тодор Костадинов – публицист и издател
Дили Бозаджиева – дизайнер
Тео Буковски – публицист
Мая Панайотова – поетеса и преводачка
Дея Симеонова – преподавател по изобразително изкуство
Соня Фурнаджиева – поетеса
Васил Венински – публицист
Емил Карамитев – публицист
Юлий Йорданов – публицист
Мария Радушева – поетеса

Подписката е отворена за други, които поддържат писмото.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР