Обществеността в Исперих започна подписка в подкрепа на директора на

...
Обществеността в Исперих започна подписка в подкрепа на директора на
Коментари Харесай

Исперих събира подписи, за да получи лекар българско гражданство

Обществеността в Исперих стартира подписка в поддръжка на шефа на Многопрофилната болница в града да получи българско поданство. Д-р Абдулах Заргар е от Иран, а от февруари влизат промени в Закона за обществените предприятия, съгласно които непознат жител не може да ги управлява. Хората обаче упорстват той да остане отпред на лечебното заведение, което при негово управление е укрепнало и към този момент едно от водещите в района, заяви Българска национална телевизия.

Д-р Абдулах Заргар е приключил медицина в Москва. В България е от 16 години с 6-месечно спиране, през което е работил в Англия.

" Но тогава пристигна предложение, не предложение – искане бих споделил, молба, да оказа помощ някъде, където никой не искаше, и аз съм малко запалянко на тези работи, и по тази причина пристигнах в България, в Исперих ", споделя докторът.

Казва, че още тогава подал молба за българско поданство посредством Министерството на здравеопазването.

" След което аз в никакъв случай не съм получил отговор. Чух от разнообразни, на политическо равнище, че ми е отказано поданството. Мотив в никакъв случай не съм получил ", добавя докторът.

Жителите на Исперих описват, че болничното заведение до преди няколко години била в тежко състояние, с хиляди левове загуба. С идването на доктор Абдулах Заргар обстановката се трансформирала – направени са поправки на постройка, от време на време се купува нова техника, привлечени са експерти.

" Д-р Заргар като пое болничното заведение, болничното заведение беше на минус към 400 хиляди лв.. Болницата сега е на плюс. Този човек задоволително е съдействал за една общинска болница от която имат потребност от 4 общини ", споделя Зейти Мехмед – общински консултант.

С смяната на Закона за обществените предприятия обаче от февруари началник на общинска болница, каквато е тази в Исперих, може да е единствено български жител. И лечебното заведение оповестило конкурс за нов шеф. Но жителите на Исперих желаят доктор Заргар да остане, почнали онлайн петиция. Създали и Инициативен комитет, в които влизат хора от разнообразни партии, както и без политически пристрастия, обединени от една идея. От през вчерашния ден подписи към този момент се събират и на хартия.

" Позоваваме се на член 16 от закона за българското поданство, където дава опция, в случай че лицето не дава отговор на съответните условия за придобиване на поданство, и страната има интерес от него, той да бъде български жител. И ние считаме, че всеки един от нас е България, и всеки един жител е страната, и ние имаме потребност от него ", споделя Джанан Родоплу – ръководител на Инициативния комитет.

" Вярвам, че наш дълг е като общество, в случай че към момента сме общество, да пазиме хора, които ги усещаме като наши. Всъщност доктор Заргар е от 10 години в града ни и за 10 години индивидът си направи такова име, има огромно почитание към него, любов, и ние към този момент го възприемаме като наш ", споделя Юнуз Хаккъ - общински консултант.

Сали Назиф е шеф на професионалната гимназия в града. Казва, че самият той е бил пациент на болничното заведение, и разчита на професионализма на лекарите тук.

" Безкрайна признателност към целия екип, който е основал доктор Заргар в болничното заведение. И виждате ме в този момент съм жив и здрав с помощта на техните старания. "

Екипът на болничното заведение също застава зад настоящия си шеф. Само за няколко часа са събрани към 200 подписа – от личния състав и от пациенти.

" От 7 години дружно работим в тази болница, той ме предложения тука. И знам какво е направил за болничното заведение, какво е било като съм пристигнал и какво е в този момент. Така че безусловно го поддържам. Много сътрудници, които са с българско поданство не са създали това, което той е направил ", споделя доктор Иван Гайдаров – шеф на Отделение за реанимация.

" Д-р Заргар е едно благосъстояние за нашия район. Първо като специалист-ортопед, второ като човек. 4,02 И като управител, шеф, постоянно е бил отворен било към инсталация, която ни е нужна, било към кадрови проблеми, свързани с личен състав, постоянно сме намирали общ език за решение на зародилите проблеми. ", споделя Танер Ахмед – шеф на Вътрешно поделение.

" Самият него го чувствам, че се усеща като едно дърво без корени. Израснал, живял в България. Всичките му другари са в България. Нека да му помогнем това дърво да има корени, да остане в страната ", споделя доктор Парсек Салбашян – шеф на Отделение по хирургия.

" Виждам доста огромна поддръжка от народа. Искам да връщам към тях някакво почитание. Аз, в края на краищата съм гостенин в България. И ще съм тук, до момента в който съм мечтан. И доста ми харесва, когато оказвам помощ. ", признава доктор Заргар.

Подписи ще се събират до 22 януари. Те би трябвало да стигнат до министъра на опазването на здравето, а от там – до президента, от който зависи дали доктор Заргар ще получи българско поданство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР