Обществено обсъждане запозна гражданите с намерението на Община Бургас да

...
Обществено обсъждане запозна гражданите с намерението на Община Бургас да
Коментари Харесай

Нов културно-туристически комплекс изниква в Бургас

Обществено разискване срещна жителите с желанието на Община Бургас да осъществя капиталов план "Подкрепа за повишение капацитета на община Бургас като конкурентоспособна туристическа дестинация ", оповестиха от общинската администрация.

Става въпрос за концепцията на общинската администрация да финансира плана посредством поемането на дълготраен дълг от ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове " (ФУГ), основан за осъществяване на финансов инструмент Фонд за градско развиване, финансиран със средства от Оперативна стратегия "Региони в напредък 2014 - 2020 " за районите София и Южна България.

Целият капиталов план ще се финансира посредством съчетание на безплатна финансова помощ от Оперативна стратегия "Региони в напредък 2014 - 2020г. ", предпочитана ос 6 "Регионален туризъм ", и средства от бюджета на община Бургас.

Обектите, включени в този културно-туристически комплекс, са четири и могат да бъдат обединени в повсеместен туристически артикул, който да се популяризира и предлага на жителите и гостите на Бургас. Предвидено е да бъдат изпълнени строително-монтажни работи в "Експозиционен и демонстрационен център "Минералните води на Акве Калиде ", остров "Света Анастасия ", Културно - туристически комплекс "Ченгене скеле " в околност "Рибарско пристанище " и катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий ". Предвижда се още да бъде закупен туристически транспортен съд, съоръжение и обзавеждане.

Общата стойност на плана е 9.7 млн. лв.. Община Бургас ще кандидатства за безплатно финансиране от Оперативна стратегия "Региони в напредък ", което е в размер на 8.2 млн. лв., а останалата част ще обезпечи посредством лични средства и поемането на преференциален дълготраен дълг по посочения финансов инструмент.

Предложението за финансиране ще бъде импортирано за разглеждане и утвърждение на сесия на Общинския съвет през септември.

Проектът получи поддръжка и от страната. В началото на август държавното управление трансферира на Община Бургас правото на благосъстоятелност върху девет парцела - държавна благосъстоятелност. Те се намират в местността "Рибарско пристанище " (бивша околност "Ченгене скеле ") и са с обща повърхност от 27 391 кв. метра. Имотите ще бъдат употребявани за реализацията на планове, свързани с опазването на околната среда, съхраняването на локалната културна еднаквост и облагородяването на местността. Община Бургас има намерение да осъществя план "Изграждане на етнографски културно-туристически комплекс ", който ще бъде препоръчан за финансиране по предпочитана ос 6 "Регионален туризъм " на Оперативна стратегия "Региони в напредък 2014 - 2020 година ". Предвижда се благоустрояване на посочените парцели и създаване на повсеместен културно-туристически артикул с експозиционен и етнографски темперамент, с обособена зона за площадно пространство, пикник зона и зона за разходки навън, крайбрежна алея и паркинг за обезпечаване на условия за отдих и туризъм на популацията и гостите на общината, като до тях ще бъде обезпечен необятен и свободен достъп.

Проектът цели да утвърди и разпространява рибарството като обичаен поминък за района посредством развиване на морската просвета на популацията, изключително на младата публика. Експлоатацията на бъдещия културно-туристически комплекс ще бъде напълно обвързвана с разпространение на нематериалното културно завещание на локалната рибарска общественост. Така ще се основат условия и за предпазване на бранш "Рибарство " и за развиване и опазване на традициите в рибарския поминък. Община Бургас има желание да осъществя и план "Изграждане на покрита лодкостоянка в акваторията западно от околност "Рибарско пристанище " (бивша околност "Ченгене скеле ") ", утвърден за финансиране по Програма за морско дело и риболовство, процедура за даване на безплатна финансова помощ BG14MFOP001-1.009 "Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни тържища и покрити лодкостоянки ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР