Обществената газова корпорация (DEPA) на Гърция продава природен газ на

...
Обществената газова корпорация (DEPA) на Гърция продава природен газ на
Коментари Харесай

Гръцкият газов оператор продава по-евтино на България, отколкото на Гърция

Обществената газова корпорация (DEPA) на Гърция продава природен газ на България на цена, която е 10% по-ниска от контролираната в България и с 16% по-ниска от цената, която предлага на главните си клиенти в Гърция, като по този метод субсидира промишлеността в прилежащата страна, оповестява гръцкият вестник Kathimerini.
Ежедневникът отбелязва, че българският пазар постоянно е зависел от съветския газ от „ Газпром “ за 100% от потребностите си, и това е първият опит на София да се отвори за нови снабдители, с цел да се възползва оптимално от ниските цени на втечнения природен газ на спот пазара, посредством което да понижи разноските за сила за битовите консуматори.
Kathimerini отбелязва, че в този подтекст " Булгаргаз " е оповестил търг за 1,5 милиона мегаватчаса, до момента в който оператора на българската газопреносна мрежа " Булгартрансгаз " е оповестил търг за 150 хиляди мегаватчаса, като ДЕПА е спечелила и двата и ще доставя количествата към " Булгаргаз " от 20 април до края на юни, а към " Булгартрансгаз " от 1 май до края на юни.
Редакцията на вестника е разкрила, че ДЕПА продава природен газ на България на цена 20.75 евро/мегаватчас, като в същото време взима от своите клиенти в Гърция (т.е. производителите на електроенергия) 24.75 евро/мегаватчас, а енергоемките промишлености се таксуват сред 27 и 28 евро/мегаватчас. Компанията е отказала да разяснява данните на Kathimerini.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР