Обществен дебат възникна във Франция след националния конкурс за красота.

...
Обществен дебат възникна във Франция след националния конкурс за красота.
Коментари Харесай

За първи път в историята на конкурса: Мис Франция е с къса коса

Обществен спор породи във Франция след националния конкурс за хубост. За първи път в 103-годишната история на състезанието победителката е с къса коса.

Женствена ли е късата коса на Ев Жил?

Серия от рецензии заля обществените мрежи, а успеха на 20-годишната носителка на короната беше избрана като жест към либералите. Ето по какъв начин французите реагираха на смяната в стандарта за хубавица.

20-годишната студентка по математика и статистика Ев Жил от селцето Куедипр покрай Дюнкерк завоюва наградата Мис Франция 2024 година след избор на фенове и на 7-членно женско жури.

Последва лавина от мнения в обществените мрежи - яростни офанзиви за слабата й фигура, видеоклипове, в които я съпоставят с други победителки с дълги лъскави коси.

Не липсваха и изказвания, че е спечелила единствено като жест към културата за включване на другите и това е победа не на хубостта, а на радикалния феминизъм. В изявленията за френските медии Ев Жил споделя:

" Това е победа за другите. Никой не би трябвало да ни диктува кои сме. Свикнали сме да виждаме красиви победителки с дълги коси, а аз избрах момчешки жанр с къса коса. Жените са разнообразни и всяка една е неповторима. "

Изборът на къса подстрижка в така наречен жанр " пикси " е на фризьорката от родното село на Ев.

" Не съм съгласна изобщо с рецензиите. Независимо дали сме с дълга или къса коса, ние сме женствени ", безапелационна е Елиз Льогран - фризьорка на Ев Жил.

Жителите на Куедипр са горди със своята хубавица. Други дефинираха офанзивите против победителката като чист сексизъм.

Депутатът от " Зелените " Сандрин Русо написа в обществената мрежа Екс:

" Шокирана съм от мненията за Мис Франция 2024. Не знаех, че сме стигнали до тук. Косата ни и какво вършим с нея, по какъв начин я подстригваме, не е работа на мъжете. Точка. "

Това беше второто издание на състезанието Мис Франция с изменени правила, с които към този момент се позволяват претендентки над 24 години, омъжени и с татуировки на очевидно място.

През 2019 година беше позволено да вземат участие и транссексуални.

Въпреки това тази година единственото друго от стандартите беше късата коса на победителката.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР