Общата сума на българския план за възстановяване и устойчивост ще

...
Общата сума на българския план за възстановяване и устойчивост ще
Коментари Харесай

С 600 млн. евро по-малко пари от ЕС, за Лорер не е проблем


Общата сума на българския проект за възобновяване и резистентност ще бъде понижен с 578 млн. евро, с цел да бъде обновен по отношение на действителното отражение на пандемията от COVID-19 върху българската стопанска система. Това излиза наяве от данни за икономическия напредък, оповестени от Европейската комисия, написа Трибюн.

Вместо 6.27 милиарда евро България ще разполага с 5.69 милиарда евро, с цел да се възвърне посредством промени и осъществяването на планове до 2026 година

Днес министърът на нововъведенията и растежа в оставка Даниел Лорер разяснява решението на Европейска комисия. Според него в него няма нищо трагично.

„ Ще стане трагично, в случай че България не може да излъчи парламент, с цел да гласоподава всичко, което обещахме на Брюксел, което ще създадем. Включително да реформираме прословутите публични поръчки. И това е част от тези задания за околните месеци. Без парламент парите от Брюксел няма да дойдат и това ще го усетят всички граждани“, сподели Лорер пред Българска национална телевизия.

Той напомни, че в министерството ръководено от него в този момент стартира първата стратегия – „ Технологична рационализация за дребни и междинни предприятия“ с общ бюджет от 260 млн. лева

„ Това е единствено началото. Има доста ограничения, които би трябвало да се финансират. Без промени и парламент, няма да стане“, акцентира още веднъж министърът.

Той е оптимист, че по-скоро ще има държавно управление. „ Въпросът е под управлението на Асен Василев дали можем за една седмица да убедим още няколко депутати да помислят за бъдещето на децата ни за това, че идва световна криза и България би трябвало да има устойчиво управление“, добави Лорер, който не разяснява дали се водят договаряния с обособени имена като Виктория Василева и Елена Гунчева.

По думите му Кирил Петков ще бъде „ дейна част от ръководството на смяната “, само че крайното решение ще бъде на Василев, когато сглобява кабинета. Първо обаче е значимо договарянето на политиките с Демократична България, Българска социалистическа партия и самостоятелните депутати. Лорер е безапелационен, че не търсят постове за никой преди да съумеят да сглобят ръководещо болшинство.

Той добави, че не е дискутирано при нови избори дали ще вършат общи листи с Демократична България.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР