Общата политика в здравеопазването е отдавна занемарена от страна на

...
Общата политика в здравеопазването е отдавна занемарена от страна на
Коментари Харесай

Радан Кънев: Общата политика в здравеопазването е занемарена от страна на еврозаконодателството

Общата политика в опазването на здравето е от дълго време занемарена от страна на европейското законодателство, тя е дълго отлагана и забавяна. Това сподели през днешния ден във Варна евродепутатът от групата на Европейската национална партия (Християндемократи)/ДСБ Радан Кънев, който изнесе обществена лекция в Медицинския университет в крайморския град. Той изрази убеденост, че тази тематика ще бъде един от огромните цели през идващия мандат на европейските институции и то без значение кой ще оглави Европейската комисия (ЕК). 

Посланието на сегашния състав на Европейска комисия е за общата досегаемост през построяването на обединен здравен съюз, който да преодолее съществуващите разлики сред страните членки и в опазването на здравето, и във фармацията, добави Кънев, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му сега има разлики в достъпността до забележителен брой медицински услуги, както и до лекарства, които участват единствено в част от страните. Единният пазар още не е сбъднат и по-малките и по-бедните страни са жертви в тази обстановка, сподели Кънев. Той добави, че българските евродепутати са работили доста интензивно по най-важните законодателни начинания, свързани със опазването на здравето, разширението на пълномощията на Европейския център по заразни и паразитни болести, общото здравно осведомително пространство и фармацевтичния пакет.

За да се осъществят амбициозните проекти за основаване на единно европейско здравно пространство обаче, би трябвало да бъде преодоляна ревността на по-богатите и напреднали страни, като това ще е огромната борба през идващите пет години, добави Кънев. Той разяснява още, че е доста значимо какви пълномощия ще се съсредоточат в самата Европейска комисия, тъй като позицията на европейския комисар по опазването на здравето през сегашния мандат е останала „ малко куха “.

Снимка: wikimedia
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР