Обсъдихме възможността да съберем мозъците на двете страни - стартъпи,

...
Обсъдихме възможността да съберем мозъците на двете страни - стартъпи,
Коментари Харесай

Петков обяви за стратегическо партньорството ни със Сърбия, иска да правим единен пазар на газ

Обсъдихме опцията да съберем мозъците на двете страни - стартъпи, започващи компании в ИТ бранша да могат да работят дружно, разгласи Кирил Петков.

Имаме огромен капацитет да създадем със Сърбия, районен съд Македония и Гърция обединен пазар на газ. Това разгласи министър-председателят Кирил Петков на взаимна конференция със сръбския министър председател Ана Бърнабич.
 
Премиерът е на публична аудиенция в западната ни съседка. Двамата организираха диалог на четири очи, след което имаше и пленарна среща на двете делегации.
 
След това Петков прогласи за "стратегическо " партньорството ни Белград. За района е доста значимо да има оптималната съгласуваност и да сме сигурни, че всички синергии сред двете ни страни сме съумели да ги отключим, разгласи Петков на съвместа конференция.

Газовата ни съгласуваност ще бъде голям приоритет. Гръцката връзка е доста значима за България, а посредством връзката със Сърбия ще имате опция да получавате полутечен газ и азерски газ, добави Петков. Има капацитет да създадем обединен пазар за търговия на газ, добави министър-председателят.
 
Премиерът Кирил Петков акцентира, че "европейската интеграция на Сърбия е от голям приоритет за България ".
 
Той съобщи, че Белград има в наше лице един подкрепящ сътрудник, който ще бъде доста градивен и помагащ при отварянето на нови преговорни глави от Сърбия.  "Сърбия е стратегически сътрудник. Започваме едно стратегическо партньорство “, възторгна се Петков.
 

 
Бърнабич приветства премиера Кирил Петков, като го назова "нашият другар " и му честити избирането за министър-председател и му пожела доста благополучие и шанс.
 
"Както към този момент ви споделих на нашата среща, вие ще имате цялостно подпомагане на държавното управление на Република Сърбия и моето персонално, изключително до момента в който съм на тази позиция, да работим взаимно да създадем връзките сред България и Сърбия, както политически, по този начин и стопански да стават още по-силни и по-добри. Нашето съдействие е чудесно, само че имам вяра, че може да стане още по-добро, изключително когато приказваме за търговия и стопанска система ", сподели Бърнабич, представена от Българска национална телевизия.
 
Тя съобщи още, че ще работят дружно и благодари, че Сърбия е измежду първите страни, в които Петков е направил посещаване, откогато е министър-председател. Това е и първа публична аудиенция на равнище министър председател от 2013 година насам, посочи тя.
 
С визитата си Петков е посочил посветеност към решение на всички открити въпроси, с цел да може Западните Балкани да имат ясна европейска вероятност, разгласи още Бърнабич.
 
Бърнабич благодари на България за поддръжката в процеса на европейската интеграция на Сърбия. Сръбският министър председател помоли за поддръжка за разкриване на нова преговорна глава, която се отнася до стопанска система и конкурентноспособност. Сърбия желае да отвори тази глава по време на европредседателството на Франция.
 
Бърнабич съобщи още, че са завършили частта на кулоар 10 до границата с България и за тях е приоритет модернизиране на ж.п. линията до границата. Приоритетни са и доста планове за енергийна инфраструктура и газова съгласуваност.
 
По отношение на българското малцинство в Сърбия е контрактувано да се решат незабавните проблеми, само че до контретика не се стигна. Бърнабич съобщи, че се надява да продължи интензивното съдействие за увеличаване на икономическите и политически връзки сред Сърбия и България.
 
"Ние сме съидейници по всички тематики, които ни сплотяват - първата е че за районите е значимо да им оптималната съгласуваност, да може икономическото развиване да върви редом ", съобщи българският министър председател Кирил Петков.
 
Енергийната съгласуваност сред двете страни, изключително газовата, ще бъде голям приоритет, а гръцката връзка през България ще даде опция и на Сърбия да получава полутечен и азерски газ.
 
Има огромен капацитет да бъде изработен обединен пазар за търговия на газ, сред България, Сърбия, РСМ и Гърция, съобщи още Петков. Отсечката от автомагистралата сред Ниш и Димитровград става главен приоритет за страната ни. Обсъдени са и спомагателни пътни връзки сред двете страни.
 
"Едновременно с това обсъдихме и опцията да съберем мозъците на двете страни - стартъпи, започващи компании в ИТ бранша да могат да работят дружно ", сподели Кирил Петков. Планирани са срещи сред министри от двете страни, като главната задача е да се отстрани локалната корупция, а електронното държавно управление да е измежду главните цели. Говорено е и за общи туристически пътеки, с цел да се обединят туристическите предлагания в България и Сърбия, възможни връзки Белград-Бургас, Белград-Варна.
 
Трябва да бъдат обединени размерите на ползване на от целия регион, с цел да можем задно да прегоаваряме за по-добри цени. Обсъден е потенциалът за създаване на общи мощности, в това число евентуални коинвестиции в нуклеарната сфера.  "Особено в случай че България успее да направи идващ план в Козлодуй, би било добре за делене на риска от подобен план. " Деескалацията на напрежението в Украйна би трябвало да стане посредством дипломация, безапелационни са двамата министър председатели.
 
"Надявайки се интернационалното право да бъде спазено от всички страни в спора, в тази ситуация се надяваме Руската федерация да съблюдава интернационалното право, тъй като това е значимо за стабилността в региона ", съобщи министър председателят Петков.
 
Българският министър председател към този момент се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич. В програмата на Кирил Петков е планувана среща и с ръководителя на Народната скупщина Ивица Дачич.
 
В диалозите съществени тематики са европейската интеграция на Сърбия и Западните Балкани, двустранните връзки, енергийното съдействие, инфраструктурата и икономическите въпроси от общ интерес.
 

 
Източник: epicenter.bg
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР