Образувано е досъдебно производство от Апелативна прокуратура – Варна срещу

...
Образувано е досъдебно производство от Апелативна прокуратура – Варна срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата във Варна започва разследване срещу кмета Портних заради акциите в Пловдивския панаир

Образувано е досъдебно произвеждане от Апелативна прокуратура – Варна против кмета на Варна Иван Портних по отношение на акции на общината в Пловдивския панаир. Това стана ясно от прессъобщение на " Да, България ", научи Varna24.bg . Малко по-късно депутатът от Демократична България Стела Николова разгласява текст в персоналния си Facebook профил по случая, качваме го без редакторска интервенция:

" Успях!

Прокуратурата образува произвеждане и проверява кмета на Варна Иван Портних за Пловдивския панаир.

Апелативната прокуратура във Варна е почнала досъдебно произвеждане против варненския кмет Иван Портних за закононарушение по работа. Разследването е поради бездействието му с връщането на акциите на Пловдивския панаир на страната.

Досъдебното произвеждане е по член 282, ал.2 по отношение на алинея 1 от Наказателния кодекс. Той планува наказване отнемане от независимост от 1 до 8 години за лице, което наруши или не извърши служебните си отговорности, или надвиши властта или правата си за да набави полза и освен това са настъпили обилни нездравословни последствия.

През 2017 година Общинският съвет във Варна гласоподава акциите на " Пловдивски панаир “ АД да бъдат върнати в Министерството на стопанската система. Това по този начин и не се случи, което разреши на предприемача Георги Гергов да изиска акциите да бъдат апортирани в неговото сдружение " Пълдин туринвест " и Герб - Варна драговолно му ги връчи, само че Търговския указател отхвърли да впише апорта.

Още през декември 2021 година подадох сигнал до прокуратурата, че кметът Портних не е извършил решението от 2017 година, а Общинският съвет не е избирал представител в общото заседание на " Пловдивски панаир “ цели 5 години. От това може да настъпи щета, защото няма кой да пази ползите му в общото заседание на " Пловдивски панаир “ АД.

Това дава вяра, че в последна сметка бездействието на кмета Портних в интерес на ползите на Георги Гергов за сметка на общината и страната ще бъде осъдено.

Г-н Портних и болшинството в Общинския съвет от ГЕРБ могат още на следващия ден да подхващат дейности, като внесат точка в дневния ред на свиканата сесия на Оценка за съвместимост за връщане на акциите от “Пловдивски панаир " на страната и по този метод да облекчат ситуацията на господин Портних във връзка с това досъдебно произвеждане, като възстановят и публичния интерес и запазят Пловдивския панаир за всички българи.

Призовавам господин Бойко Борисов в случай че не се е отказал и от този кмет на ГЕРБ, да спре да мълчи и да подреди на своите общински съветници да вземат решение и върнат акциите на Пловдивския панаир на Министерството на стопанската система още на следващия ден.

През последните 3 години се борих със Специализираната прокуратура, Варненска Окръжна прокуратура и Софийска градска прокуратура. Подадох тъжба против отхвърли на Варненска Окръжна прокуратура и изисках преписката на Специализираната прокуратура, на която се базира Окръжна прокуратура за отхвърли си. В последна сметка Софийска градска прокуратура изпратила преписката в Апелативна прокуратура - Варна и те образуваха досъдебно произвеждане за закононарушение по работа. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР