Образователният напредък, който показват учениците в различните етапи на своето

...
Образователният напредък, който показват учениците в различните етапи на своето
Коментари Харесай

Училищата ще бъдат оценявани по образователния напредък на учениците

Образователният прогрес, който демонстрират учениците в другите стадии на своето образование, ще бъде главен аршин, по който ще бъдат оценени учебните заведения. Това е залегнало в нова методика за оценка на добавената стойност в просветителните институции, оповестиха от Министерството на образованието и науката.

Системата за оценка почива върху математически модел, препоръчан от екип на Световната банка, доработен и приспособен към българските условия през последните години от учени от Софийския университет.

Съгласно методиката учебните заведения ще бъдат разпределени в избрани групи въз основа на композиция от фактори, които са външни за тях. Такива са да вземем за пример типът обитаемо място, в което се намират, видът учебно заведение, преобладаващият език, който се приказва, фамилиите на учениците, просветителният, общественият и трудовият статус на родителите.

Целта е всяко учебно заведение да се съпоставя със сходни на него други образователни заведения.

Доколко ефикасен е бил просветителният развой в обещано учебно заведение ще излиза наяве като се съпоставят резултатите от национални външни оценения и матурите на едни и същи възпитаници в другите стадии от тяхното обучение.

Така ще бъде определян междинния прогрес на учениците във всяка група учебни заведения.

Ще излиза наяве също кои съответни учебни заведения са над или под тази междинна стойност, показват от Министерството на образованието.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР