Образователните медиатори успяха да договорят с МОН средства в бюджета,

...
Образователните медиатори успяха да договорят с МОН средства в бюджета,
Коментари Харесай

Ромски деца отпадат от училище: Ще изкарам 10 клас, за да взема шофьорска книжка

Образователните посредници съумяха да договорят с МОН средства в бюджета, с които тяхната работа да продължи.

" 50% от заплащането за просветителните посредници ще бъде по програмата " Успех за теб ", останалите пари бъдат отпускани от МОН с смяна в разпоредба. По " Успех за теб " посредниците се назначават за 4 часа и за до 500 лева ", посочи просветителният медиатор Ева Грекова в студиото на  " България заран ".

Така след 1 юли се чака работа да продължат към 1 000 просветителни посредника. В България няма публична статистика какъв брой са просветителните посредници. Тези, които работят в детските градини, се назначават по друга стратегия, тя продължава до края на годината, по-късно не е ясно дали ще бъде продължена, стана ясно от думите на госта.

" Досега главната ни цел беше да върнем учениците в клас, по новата стратегия ще работим по-активно с родителите, ще ги убеждаваме, че образованието е значимо за техните деца. В ромските общности има доста деца, обикновено по-големите гледат по-малките или самите деца вървят да работят като навършат 15-16 година, проблем са и ранните бракове, за едно година сме предотвратили 240 такива ", добави Ева Грекова.

Пред Bulgaria ON AIR тя съобщи, че към 1000 деца са върнати назад в клас, работи се с към 14 000 родители, 2 800 деца са застрашени от отпадане от учебно заведение.

" За тях целта е да вървят да работят. Казват - ще изкараме 10 клас, с цел да изкараме шофьорската брошура и ще прекъснем образованието си ", даде образец просветителният посредник.

Грекова посочи, че въпреки всичко има и ромски възпитаници, които съумяват да продължат образованието си в университети, на тях също им оказват помощ неправителствени организации. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР