Образованието e консервативна система – това твърдение започва да изглежда

...
Образованието e консервативна система – това твърдение започва да изглежда
Коментари Харесай

Играя, уча и умея със Знам.бе

Образованието e консервативна система – това изказване стартира да наподобява остаряло. В последните години виждаме, че тази система се трансформира динамично. Пандемията форсира процесите на цифровизация и сподели, че няма спънки образователният развой да се трансформира и да е „ по размер “ на оня, който мощно се нуждае от хора с нови познания и умения и е подготвен да влага в това – средства, време, визия за потреблението на актуалните принадлежности в образованието.
Без граници
Добри образци към този момент има значително и те са доказателство, че стига да са сложени на здрава основа, „ сътрудниците на смяната “ ще намерят по какъв начин да способстват за това обществото да развива тези пълномощия, значими за днешния бизнес и софтуерния прогрес. Историята на Знам.бе е пример по какъв начин с концепциите си всеки може да стигне до такава степен, докъдето се простират неговите визии, благоприятни условия и фантазии. Важен фактор за този триумф е умеенето да привлечеш съидейници и почитатели.
Идеята
Знам.бе е просветителна самодейност, основана преди близо четири години. Неин основател е Виктор Балабанов. Тогава синът му е в четвърти клас и помагайки му с образователната подготовка, открива, че качеството на материалите, които употребяват децата, не е на нужното равнище. Виктор пробва дружно със сина си да сътвори принадлежности за по-лесното преодоляване на уроците. Правят своя първи интерактивен урок, а триумфът го обнадеждава, че има капацитет в това. После съумява да притегли още двама запалянковци с опит като обучители, с които трансформират Знам.бе в своята идея в интерес на другите. Трима създатели, нарекли се СОВИ - основател, уредник и въодушевяващ проектант, са: Ангел Георгиев - бизнес СОВА, Иван Йонков - техническа СОВА, Виктор Балабанов - продуктова СОВА. „ Започнахме дружно да мислим по какъв начин да помогнем на всички деца в България да учат и да се развиват по-добре. Приехме повишението на общата просветеност на учениците за наша задача и се фокусирахме върху основаването на интерактивни принадлежности “, споделя Ангел Георгиев.
Професионално насочване
Знам.бе дава на учителите въпросник за бързо професионално насочване на учениците. Направен е по прелъстителен за децата метод, тъй че те да го попълнят с готовност, водени от любознанието да схванат кои са най-близките специалности до техните ползи. Може да бъде изработен онлайн и от родителите им, в случай че имат интерес да видят резултата. Това е добър инструмент за учителите, защото щом те знаят от какво се интересуват възпитаниците им, те може посредством тези специалности да показват новите познания и умения, когато преподават съответните предмети. Когато ученикът клони към финанси и счетоводство, да вземем за пример, учителят по-лесно ще може да изясни за какво би трябвало да се знае съответни математически формули. Ако ученикът желае да се занимава с туризъм, географията ще е в неговата зона на специфичен интерес.
Подкаст за учители
Създават подкаст за учители, които по въодушевяващ метод споделят своите търсения и своите триумфи, описват за положителните принадлежности, които употребяват, с цел да преподават. „ В Знам.бе имаме вяра, че позитивната смяна в учебно заведение стартира с всеки един от учителите. С този подкаст желаеме да покажем отдадени на образованието хора, които работят всеки ден за това. Всеки епизод е с дълготрайност един образователен час “, настояват основателите на платформата, която служи и за продан на хрумвания. Учителите се окуражават от направеното от други сътрудници и самите те стартират да търсят нови способи, с които да допринесат за развиването на своите възпитаници, на самодейността, само че и на просветителната екосистема.
Аудиокнига игра
Знам.бе създава първата аудиокнига игра, налична през уеб страницата. Тя не е линейна, а историята се развива съгласно изборите на читателя. Книгата „ Мадарският конник “ е художествена, само че съдържа детайли от българската история и по този начин по прелестен метод оказва помощ на децата да научават значими неща. Засега е налична единствено демоверсия, в случай че има интерес, само че и финансиране, тя ще бъде довършена. После може да пристъпят към изработката и на други аудиокниги игра, които да са свързани с разнообразни сфери на познанието. Засега достъпът е безвъзмезден, само че има опция за дребни дарения посредством SMS.

За тримата създатели това е идея, от която не чакат финансова възвръщаемост. Намерението е да покажат, че може да се сътвори потребен артикул, оттатък това, за което Министерството на образованието има грижа. Всеки от тримата под една или друга форма развива действия, свързани с образованието. Знам.бе е персонална ангажираност в интерес на обучение, съобразено с публичната нужда в новото време, и по тази причина не престават да търсят разновидности за финансова резистентност на плана.
Нов метод към младите
В последните години образованието в България доста се  разви. Един от най-големите плюсове е, че при настъпването на пандемията нашата страна се оказа измежду най-подготвените за прекосяване към отдалечена форма на образование – и във връзка с техническото обезпечаване, и що се отнася до подготвеността на учителите. Позитивна е настройката на младите учители, само че и на хората с по-голям стаж в специалността да употребяват софтуерни принадлежности. В устрема да предложат освен това на учениците те имат предпочитание да включват нови подходи, показва Ангел Георгиев. Според него точно удобната среда оказва помощ на организации като Знам.бе да основават потребни артикули.

Образованието би трябвало да промени модела си и от заучени познания да премине към развиването на умения и качества за справяне с проблематични обстановки, като се употребяват разнообразни принадлежности. Обществото и неговите потребности към този момент са се трансформирали, само че не и стандартите, с които измерваме знанията. Образованието през днешния ден би трябвало да дава базовите умения, нужни на всеки, уверени са основателите на Знам.бе.

 

 Снимка Личен списък
Кой кой е
Виктор Балабанов (вляво) е учредителен психолог и бизнес съветник. Има близо 15 години опит в провеждането на тренинги и образования за компании и учебни заведения в страните от Балканския полуостров. Основател е на консултантската компания I can be.

Ангел Георгиев (в средата) е учебен шеф в СофтУни. Той е с богат опит като учител по осведомителни технологии, програмиране и други софтуерни дисциплини в учебни заведения и университети.

Иван Йонков (вдясно) е съосновател и изпълнителен шеф на Codexio – софтуерна компания, която поддържа интернационален блокчейн основан план за резервация на хотели и парцели. Той е и трейнър в СофтУни.
Текстът е част от бр. 111 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинобразование онлайн образование ПоследниНай-четениКомпании 24 Играя, изучавам и умея със Знам.бе Енергетика 112 Европа оглави класацията на вносителите на полутечен газ Политика 416 Христо Иванов прикани ГЕРБ и Политическа партия да се договорят за кабинет Digital 1256 Мъск „ заведе “ повече от милион души в Mastodon Компании 10449 „ Да развием бизнес тук, не в чужбина “: Двама братя и тяхното ателие в с. Окорш Хай-тек 9322 6G може да употребява хората като източник на сила Компании 6722 Репресираният Джак Ма се отхвърля от контрола върху Ant Group Бюджет и финанси 4619 България e третият максимален експортьор на ски и сноуборд в Европейски Съюз Всички новиниБюджет и финанси 24 България e третият максимален експортьор на ски и сноуборд в ЕСОще от КомпанииВиж всичкиСтъпка по стъпка на шест континентаРепресираният Джак Ма се отхвърля от контрола върху Ant GroupShell ще заплати $2 милиарда изключителни налози в Европейски Съюз и ВеликобританияГерманската WITTE Automotive строи нов цех в Русе Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономика

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР