Образите на светите братя Кирил и Методий ще бъдат изсечени

...
Образите на светите братя Кирил и Методий ще бъдат изсечени
Коментари Харесай

Изсъхнала топола се превръща в паметник на Светите братя Кирил и Методий във Видин

Образите на светите братя Кирил и Методий ще бъдат изсечени върху ствола на изсъхналото вековно дърво пред учебното заведение във Видин, което носи техните имена. Автор на стартиралия преди дни план, който се финансира от общината, е Марин Вардолов - Мичо - художник и ваятел от Червен бряг, изваял предходната година и облика на патрона на Лопушанския манастир Св. Йоан предтчета пред Светата обител.
"Вместо да отрежат тополата, взеха решение да и вдъхнат нов живот. Потърсиха ме, отзовах се. Направих скелето, в начална фаза съм. Докато правех скулптурата на Йоан Кръстител в Лошушанския манастир напълно инцидентно на място е била и директорката Бисерка Каменова. В момента повеждам международна война с това дърво, колкото повече го работя, толкоз повече дупки откривам. Имам няколко плана, само че истината е, че в никакъв случай не можеш да направиш това, което си замислил. Дървото е непредсказуемо - цялостно с изненади, дълбаеш, чистиш, само че не всеки материал е прекрасен. Все още ми е мъчно да преценява от коя страна да сложа главите на Кирил и Методий. Ползват се разнообразни принадлежности, с цел да се придадат елементи. За да ориентирам хората, бих дал образец статуята на Светите братя пред Националната библиотека в София. Ще имат свитък, дългите бради, по мантиите им съм планувал да сложа глаголицата ", описа художникът.
През актуалната година видинското учебно заведение по изкуствата навърши 135 години. Идеята за създаване на паметна плоча на Светите братя се отсрочва на този стадий, само че на 15 септември учениците ще бъдат посрещнати със приключена статуя на патрона на образователното заведение, увери Вардолов.
"Давам живот на едно сухо дърво, оказвам помощ му да се съживи. От 1989 година до напълно скоро аз живеех в Чехия, където дърворезбата е изключително известна. Работил съм в спектакъл - първо като график, след това като художник декори. По-късно бях и сценограф. В този миг съм във Видин и като че ли е орис - още през март ме потърси жена, която има ресторант. Искаше да се оправим с едно сухо дърво. До три седмици би трябвало да съм приключил работата ", добави Мичо.
"Скулптурата си е вътре, би трябвало просто да освободиш непотребното ", напомни думите на Микеланджело Вардолов. Извайването на облиците на Кирил и Методий, по което създателят продължава да работи, към момента е в начален стадий.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР