Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

Цялостта на АЕЦ „Запорожие“ е нарушавана, част от мисията на МААЕ ще останат в централата

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.
Цялостта на „ Запорожие “ е нарушавана на няколко пъти, АЕЦ-ът мина в спешен режим
„ За екипа на задачата на Международната организация за атомна сила (МААЕ) беше мъчно да стигне до Запорожката АЕЦ, само че при идването си в централата той съумя да извърши първична оценка и да види професионалната работа на личния състав. “ Това заяви в четвъртък по здрач генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси.

„ Направихме първична оценка. Виждаме безкористната работата на личния състав и управлението на централата. Въпреки сложната обстановка и условия, те са огромни експерти в работата си. Успяхме, през тези няколко часа, да съберем доста информация “, сподели той пред кореспонденти.

По думите на Гроси физическата целокупност на централата е била нарушена.

„ Очевидно е, че физическата целокупност на централата е била нарушавана на няколко пъти “, съобщи той.

Гроси означи още, че част от членовете на задачата на МААЕ, която той управлява в този момент, ще останат в централата до неделя или понеделник. „ Има една група, която ще бъде там до неделя или понеделник, с цел да продължи оценката на обстановката в централата, чийто терен бе обстрелван на няколко пъти, което породи опасения от нуклеарна злополука “, сподели още Гроси.

„ МААЕ е в този момент тук, в този обект, и няма да мръдне отсам, ние ще останем тук. Ще имаме дълготрайно наличие тук в централата, което ще се упражнява от някои от моите специалисти “, сподели той.

Червеният кръст издаде незабавен апел за преустановяване на всички военни интервенции към Запорожката атомна електроцентрала, предупреждавайки, че следствията от стачка могат да бъдат „ пагубни “. Беше „ извънредно време да спрем да си играем с огъня и вместо това да предприемем съответни ограничения “, с цел да защитим централата от всевъзможни военни интервенции, сподели генералният шеф на МКЧК Робърт Мардини.

Украинските управляващи поставят „ всички старания “, с цел да включат още веднъж петия реактор на Запорожката атомна електроцентрала, откакто той беше спрян заради обстрел през вчерашния ден, сподели ръководителят на държавната нуклеарна компания на Украйна.

Дългоочакваното посещаване на инспекторите на МААЕ в централата би било сполучливо, в случай че докара до „ демилитаризация “ на оборудването, сподели Петро Котин, началник на Енергоатом.
Руските сили трансферират украински цивилни в Русия
Руските сили принудително трансферират украински цивилни в Русия или региони на Украйна под техен надзор, съгласно Human Rights Watch. Принудителните прехвърляния са „ съществено нарушаване на законите на войната, което съставлява военни закононарушения и евентуални закононарушения против човечеството “, сподели HRW.
Лавров предизвести Молдова за сигурността на съветските войски
Руският външен министър Сергей Лавров предизвести Молдова, че всевъзможни дейности, обсъждани като застрашаващи сигурността на съветските войски в отделилия се район Приднестровието, ще се смятат за нахлуване против Русия.

„ Всички би трябвало да схванат, че всяко деяние, което би заплашило сигурността на нашите войски (в Приднестровието), ще се смята съгласно интернационалното право за нахлуване против Русия “, предизвести Лавров.
Путин няма да участва на погребението на Михаил Горбачов
Владимир Путин няма да участва на погребението на последния руски водач Михаил Горбачов в събота заради ограничавания в графика му, оповестиха от Кремъл. Той беше сниман да посещава отворения ковчег на Горбачов през вчерашния ден, където той постави цветя.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР