Обновяването на 712 сгради ще започне през тази година ©

...
Обновяването на 712 сгради ще започне през тази година ©
Коментари Харесай

Санирането продължава със слаб контрол от страна на държавата

Обновяването на 712 здания ще стартира през тази година

© Мария Съботинова Още по тематиката
ЕСО предвижда, че през 2027 година ще има задоволително ток и без АЕЦ " Белене "

Ще са нужни обаче вложения от 1.3 милиарда лева през идващите 10 години
28 мар 2018
" Мейк България " приключва нова технология за топлоизолация на здания

Компания получи близо 1 млн. лева по стратегия " Иновации и конкурентоспособност "
22 фев 2018
Българският бюджет става малко по-прозрачен

Оценката на страната се покачва с една точка до 66 от 100 в интернационалния Индекс " Отворен бюджет "
31 яну 2018
Енергийният върколак на Европа

България е най-енергийно интензивна и най-замърсяваща в Европейски Съюз
5 яну 2018
Милиард от остатъка отива за саниране

Така отпуснатото от бюджета финансиране по програмата доближава 2 милиарда лева
20 дек 2017 Националната стратегия за възобновяване на многофамилни жилищни продължава да се извършва, без да са признати обещаните ограничения за обезпечаване на по-висок надзор на качеството. Въпреки множеството сигнали за нередности и неприятно изпълнени поправки държавното управление към момента не е приело нужните изменение в съответното разпореждане за осъществяване на програмата.

Според формалните данни непосредственият социално-икономически резултат от програмата се показва в понижаване на разноските за отопление на семействата сред 45% и 55% и възстановяване на здравословните условия на живот. Само че малко на брой са съумели да реализират такива спестявания. Много повече, наподобява, са хората, които се оплакват от плесен, влага и даже наводнение при дъжд.

Според властта програмата основава претовареност и усилва финансовите приходи както в строителния бранш, по този начин и при производителите на строителни материали, инженери, архитектурни и проектантски компании, транспортен отрасъл, складови и логистични центрове. Неприятно е единствено това, че с парите на всички данъкоплатци се облагодетелстват единствено група жители и най-вече свързани с локалната администрация компании.

През 2017 година в цялата страна са били актуализирани общо 49 699 жилища в 769 многофамилни здания. Това демонстрира утвърденият от държавното управление отчет за напредъка по осъществяването на ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството стратегия през предходната година.

Към 31 декември са почнали действия по 98.5% от всички 2022 здания със подписани контракти за целево финансиране. Най-много от тях се намират в област Благоевград – 93, следвана от област Бургас – 91, Хасково – 81, и Пловдив и Стара Загора с по 47 здания. Следват областите Кюстендил (46), Смолян и Пазарджик с по 29 здания, Враца с 28 здания, Габрово (23), Кърджали (22), Ямбол (20), Варна и Велико Търново с по 28 здания, Търговище (15), Шумен (14), Силистра (13), Сливен (10), Ловеч (9), Плевен (8). В София и Разград има единствено по пет здания, във Видин и Русе - по три здания, а Добрич е с две.

В отчета се показва още, че в края на предходната година в развой на осъществяване са били 528 блока. Предвижда се през 2018 година да стартира ремонтът на още 712 здания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР