Обновената Шенгенска информационна система е въведена в действие от вторник,

...
Обновената Шенгенска информационна система е въведена в действие от вторник,
Коментари Харесай

ДНК на изчезнали, отпечатъци от длани, коли на престъпници: ЕС пусна новата Шенгенска информационна система

Обновената Шенгенска осведомителна система е въведена в деяние от вторник, заяви Европейската комисия, седем години, откакто предложи възстановяване на събирането на данни в системата за продан на информация за сигурност и ръководство на границите в Европа.

Системата дава информация за търсени или изчезнали лица, жители на трети страни без законно право да останат в Съюза и изгубени или откраднати коли, огнестрелни оръжия, лодки и документи за идентичност и други

Обновената осведомителна система ще събира повече данни, с цел да даде опция за по-ефективна битка с престъпността и тероризма и за отбраната на уязвими жители, оповестява Комисията.

За първи път с изключение на фотоси и отпечатъци от пръсти ще се събират отпечатъци от длани, отпечатъци от пръсти и длан от търсени лица, както и ДНК информация за изчезнали хора.

Надграждането ще разреши службите да пускат превантивни сигнали за деца в риск от похищение или евентуални жертви на тероризъм, трафик на хора, принуждение, учредено на пола, или въоръжен спор.

Новите сигнали за инспекция на запитвания ще разрешат на националните управляващи да събират целенасочена информация за обвинени в тежки закононарушения или тероризъм. В осведомителната система са добавени документи за идентичност, информация за автомобила, който употребяват. Вече ще се събират данни за " търсени незнайни лица ", съдържащи единствено отпечатъци на незнайни причинители, открити на местата на терористични или тежки закононарушения.

Националните управляващи към този момент ще вкарват в системата всички правосъдни решения за връщане в родината им на противозаконни мигранти. Така ще може да се наблюдава в 30-те шенгенски страни дали мигрантите фактически напущат Европейски Съюз или се местят единствено в друга страна.

Обновената осведомителна система към този момент е налична и за граничната организация на Европейски Съюз " Фронтекс ", за Европол и националните имиграционни органи, оповестява Еврокомисията.

България и Румъния, които още веднъж не съумяха да станат членове на Шенген през декември, разполагат с въздържан достъп до Шенгенската осведомителна система от юли 2021 година Това значи, че националните управляващи могат четат информацията в системата, само че не могат да вкарват, променят или трият данни.

 България ще получи достъп до шенгенските досиета от юли България ще получи достъп до шенгенските досиета от юли

Европейската комисия оповестява, че Кипър, който не е част от шенгенското безвизово пространство, ще получи достъп до осведомителната система от средата на годината.

26-те шенгенски страни, в това число новото попълнение - Хърватия, както и асоциираните - Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия, имат цялостен достъп до осведомителната база данни на Шенгенската зона.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР