Обновената гама на Arteon и Arteon Shooting Brake ще се

...
Обновената гама на Arteon и Arteon Shooting Brake ще се
Коментари Харесай

Новият Volkswagen Arteon с plug-in хибридно задвижване и нова гама от двигатели

Обновената гама на Arteon и Arteon Shooting Brake ще се предлага с общо три бензинови мотора с турбокомпресор (TSI), два турбодизелови мотора (TDI) и една версия с plug-in хибридно задвижване (eHybrid). TSI елементите развиват оптималната мощ 140 кВт (190 к.с.) и 206 кВт (280 к.с.), а от пролетта на тази година моторът TSI във версиите R ще предлага 235 кВт (320 к.с.). Във разновидността еHybrid се употребява TSI с оптималната мощ 115 кВт (156 к.с.), който се добавя от тягов електродвигател с мощ 85 кВт (115 к.с.). Дизеловите TDI елементи са разполагаем във разновидности със 110 кВт (150 к.с.) и 147 кВт (200 к.с.). Всички мотори се характеризират с висока енергийна успеваемост, ниски равнища на излъчванията и висок въртящ миг.

Arteon eHybrid с plug-in хибридно задвижване

Изцяло електрическо задвижване в ежедневните пътувания. Arteon eHybrid и Arteon Shooting Brake eHybrid развиват оптималната скорост от 222 км/ч и сплотяват преимуществата на електрическата подвижност и опциите на подобаващите за пътешестване на дълги дистанции коли в едни от най-ефективните модели от бизнес класа. И двете версии eHybrid дават опция на по-голямата част от клиентите да изминават нормалните дистанции в всекидневието с напълно електрическа сила. Plug-in хибридното задвижване при Arteon eHybrid и Arteon Shooting Brake eHybrid развива оптималната систематична мощ от 160 кВт (218 к.с.), а сумарният оптимален въртящ миг доближава 400 Нм. Тяговият електродвигател е интегриран в стилен общ модул дружно със особено проектираната за това приложение 6-степенна предавателна кутия DSG с два съединителя (DQ400e), който на собствен ред е обвързван непосредствено с напречно разположения начело мотор TSI. Новите plug-in хибридни версии на Arteon употребяват предно предаване и оферират три разнообразни хибридни режима на придвижване - E-MODE (движение на напълно електрическа тяга), Hybrid (автоматично превключване сред електромотора и мотора TSI) и GTE (спортен режим на шофиране с потребление на цялостната мощ на системата).

Нулеви местни излъчвания при тръгване. Концепцията на plug-in хибридното задвижване е проектирана по този начин, че Arteon eHybrid и Arteon Shooting Brake eHybrid да започват и потеглят в напълно електрически режим E-MODE при съществуване на задоволително заряд в акумулаторната батерия (с изключение на случаите с температура на батерията под -10° C). Благодарение на относително огромната батерия с енергиен потенциал 13 кВтч, комбинираният пробег на напълно електрическа двигателна сила съгласно условията на WLTP доближава до 59 километра при версията Fastback и до 57 километра при Shooting Brake. Това значи, че доста консуматори могат да покрият пътуванията на среднодневни дистанции с потребление на напълно електрическа сила и надлежно с нулеви местни излъчвания. Максималната скорост на хибридните версии на Arteon в напълно електрически режим E-MODE е до 130 км/ч – при превишаването й, Fastback и Shooting Brake минават автоматизирано в хибриден режим. При него тяговият електродвигател работи в поддръжка на високоефективния TSI мотор, а комбинацията от електродвигател и мотор с вътрешно горене дава опция за реализиране на извънредно висока мощ в хибриден режим, защото електромоторът извършва ролата на самобитен „ booster”, който улеснява ефикасното покриване на пиковите натоварвания. И двете eHybrid версии извършват класическия спринт от 0 до 100 км/ч в границите на едвам 7,8 секунди. Водачът може когато и да е да превключи и ръчно в напълно електрически режим на придвижване благодарение на бутона за пряк достъп E-MODE вляво от лоста на DSG трансмисията на централната подпора или от сензорния екран на инфотейнмънт системата. Общият самостоятелен пробег е изключително впечатляващ и при двете версии eHybrid - 940 километра при версията Fastback и 905 километра при новия Shooting Brake.

Нулеви местни излъчвания при идване. Благодарение на опцията за елементарно самостоятелно настройване на хибридния режим на придвижване, системата eHybrid е в положение да запази задоволително електрическа енергия в акумулаторната батерия даже при по-дълги пътувания и по този начин да даде опция последните километри в крайната цел на пътуването в градска среда да бъдат изминати с нулеви местни излъчвания. Достатъчно е при започване на пътуването лидерът просто да вкара в инфотейнмънт системата % от потенциала на батерията, който следва да бъде съхранен. Не се постанова и цялостно зареждане на акумулаторната батерия за тази цел, защото това може да се реализира и по време на път от TSI мотора и системата за рекуперация на непотребната сила при понижаване на скоростта и прекъсване. За да зареди батерията на Arteon eHybrid и Arteon Shooting Brake eHybrid по време на път, лидерът може да отвори менюто “Drive mode”, при което режимите „ E-MODE” и „ Hybrid” са ситуирани централно на най-горното равнище за избор. При избор на хибридния режим, на екрана се демонстрира графично изображение на акумулаторна батерия, разграничено на 10 огромни дяла (от 0 до 100%), показващи образно настоящото равнище на заряд. Водачът може да следи интуитивно и с лекост това равнище по броя на осветените в ярко синьо сегменти. До графиката на батерията има знак със стилизирано зъбно колело, чието допиране отваря ръчните настройки на хибридния режим, при които лидерът има опция да поддържа равнището на зареждане на батерията непрекъснато (чрез знака за тъждество " = " ), да го усилва (със стрелка нагоре " " ) или да го намалява до несъмнено равнище (стрелка надолу " " ) на стъпки от по 20%. За да излезе от ръчния режим за ръководство на хибридното задвижване и да премине още веднъж към автоматизирана работа на двата съществени елемента в хибридната система, лидерът би трябвало просто да допре еднократно графичния знак на батерията на екрана.

Спортен режим GTE. Режимът GTE предлага извънредно високо равнище на динамичност в държанието на пътя. Tози режим се задейства благодарение на бутон за пряк достъп, ситуиран вдясно от лоста на трансмисията DSG. В режим GTE, тяговият електромотор и моторът TSI сплотяват старания, с цел да обезпечат оптималната систематична мощ единствено с едно натискане на бутон.

Превантивна хибридна тактика. Интелигентният програмен продукт и хардуер на новите eHybrid версии на Arteon способстват за понижаване на енергопотреблението и за увеличение на самостоятелния пробег на електричество. Ако навигационната система е в деен режим на водене по заложен маршрут, лидерът може да употребява интелигентната превантивна тактика за ръководство на хибридното задвижване, с цел да усъвършенства самостоятелния пробег. За задачата в изчислението на маршрута се включват релефът, профилът и топографията на идната права на основата на картографски и GPS данни за да се откри оптимално решение във връзка с енергопотреблението при придвижване - да вземем за пример със навреме понижаване на скоростта преди завоите и надлежно потребление на рекуперацията за оптималната спестовност на сила. Ако адаптивният темпомат ACC (Adaptive Cruise Control) или асистиращата система Travel Assist (асистирано ръководство на дистанцията и поддържане на лентата на придвижване до скорост от 210 км/ч) са в деен режим на работа, версиите eHybrid на Arteon правят тези дейности изцяло автоматизирано. Независимо дали автомобилът се движи на напълно ръчно ръководство или с деен ACC, превантивната хибридна тактика разрешава на plug-in хибридните версии да разпознават и границите на градските зони и надлежно да приспособяват автоматизирано работата на хибридното задвижване превантивно и оптимално дейно от позиция на енергопотреблението.

Plug-in зареждане. Акумулаторната батерия на Arteon eHybrid и Arteon Shooting Brake eHybrid нормално се зарежда напълно от външен енергоизточник/зарядна станция. За тази цел се употребява куплунгът за зареждане с похлупак, ситуиран в предния калник от страната на лидера. В взаимозависимост от източника на зареждане, зареждането на акумулаторната батерия може да се реализира с изменчив ток (AC) и мощ 2,3 или 3,6 кВт. Вграденото зарядно устройство ръководи зарядния развой изцяло автоматизирано - всичко, което лидерът би трябвало да направи, е да свърже зарядния кабел към автомобила. Както към този момент споменахме, лидерът може да програмира и управлява времето и интервалите за зареждане посредством инфотейнмънт системата (посредством така наречен „ e-manager”) или посредством смарт телефон приложението We Connect, с цел да се възползва от по-изгодната като цена електрическа сила отвън пиковите часове да вземем за пример. Допълнително улеснение е опцията за авансово изстудяване или стопляне на вътрешното пространство до мечтаната температура преди началото на пътуването както в режим на зареждане със обвързван кабел, по този начин и просто в случаите, когато автомобилът е паркиран.

TSI – високотехнологични бензинови мотори

2.0 TSI със 140 кВт (190 к.с.). Бензиновият мотор със система за наложително пълнене с турбокомпресор и работен размер 1 984 куб. см и развива оптималната мощ 140 кВт (190 к.с.) и употребява по този начин наречения горивен развой с В-цикъл, който е в положение да увеличи успеваемостта с до 10%. Резултатите са забележими - по-нисък разход на гориво и по-ниски равнища на излъчванията, както и високи стойности на въртящия миг в по-ниските оборотни режими (320 Нм сред 1500 и 4180 об/мин). Ето по какъв начин протича горивният развой при В-цикъла - всмукателните клапани на 2.0 TSI остават отворени за по-кратък интервал от време спрямо останалите бензинови мотори, защото се затварят още по време на такт пълнене в миг, в който буталото към момента се движи и има да измине несъмнено разстояние до долна мъртва точка. Вследствие на това свежата горивна примес получава опция да се разшири в по-голям размер от цилиндъра, а това на собствен ред води до понижаване на налягането и температурата в сместа. На тази основа се реализират редица позитивни резултати, в това число увеличение на степента на на втвърдяване до 12,2:1 и непосредствено идващото от нея доста повишение на успеваемостта на мотора, което води след себе си намаляване както на потреблението на гориво, по този начин и на излъчванията на въглероден двуокис. Потенциалът за осъществяване на изгоди във връзка с разхода на гориво е извънредно висок в междинния оборотен диапазон на мотора (в режими на отчасти натоварване).

2.0 TSI с 206 кВт (280 к.с.). Върховият TSI мотор в гамата се предлага общоприетоо в комбиниране със 7-степенна трансмисия DSG с два съединителя и система за двойно предаване. При работен размер от 1984 куб.см. моторът с непосредствено впръскване на горивото и система за наложително пълнене с турбокомпресор развива оптималната мощ от 206 кВт (280 к.с.) сред 5600 и 6500 об/мин и обезпечава отличен комфорт и пъргавост в държанието на пътя. Впечатляващият оптимален въртящ миг от 350 Нм се реализира в диапазона сред 1700 и 5600 об/мин.

Двигателите TDI – икономична бизнес класа

Пазарна премиера с два TDI мотора. Четирицилиндровите TDI мотори с оптималната мощ 110 кВт (150 к.с.) и 147 кВт (200 к.с.) са извънредно икономични. Комбинираният разход на гориво при Arteon 2.0 TDI със 150 к.с. да вземем за пример е едвам 4,0 л/100 км (NEDC), а измерен съгласно условията на новия цикъл WLTP комбинираният разход е 4,8 л/100 км. При този разход съгласно WLTP теоретичният самостоятелен пробег на модела доближава 1375 км с еднократно зареждане на резервоара от 66 литра. Според проучването „ Мобилност в Германия “ (MiD)1, оповестено от Федералното министерство на превоза и цифровата инфраструктура, междинният годишен пробег на колите в Германия, която е най-населената страна в Европа, възлиза на 14 700 километра. Средностатистически това значи, че притежателите на Arteon 2.0 TDI биха могли да посещават бензиностанция по-рядко от един път месечно. Ако приемем, че цената на дизеловото гориво в Германия е 1,06 евро2 на литър, този модел на Volkswagen генерира разход за гориво от едвам 5,10 евро3 на 100 километра. Дори комбинираният разход на версията Arteon 2.0 TDI с оптималната мощ 200 к.с. и оптималната скорост до 237 км/ч е единствено 4.6 л/100 км (NEDC) или 5.2 л/100 км (WLTP), а самостоятелният пробег съгласно WLTP възлиза на 1269 километра.

Twin dosing. Благодарение на използването на технологията „ twin dosing” (двойно впръскване) и системата за отнасяне на отработилите газове с два SCR (Selective Catalytic Reduction) катализатора, всеки от които с обособена система за впръскване на добавка от карбамид AdBlue, количествата на излъчванията от азотен окис при версиите на Arteon с TDI мотор бележат намаляване с 80%. Актуалните измервания на равнищата на излъчванията в действителни условия на шофиране на пътя RDE (Real Driving Emissions), извършени от самостоятелната, профилирана в региона на измерванията и тестванията английска компания Emissions Analytics демонстрират, че Arteon Shooting Brake 2.0 TDI с мощ 200 к.с. отделя четири пъти по-ниски излъчвания на азотен окис от граничната стойност 80 мг/км NOx, заложена в нормите на Европейския съюз.

Ето по какъв начин работи технологията twin dosing – добавката AdBlue се впръсква в потока на отработилите газове селективно посредством двата поредно ситуирани в изпускателната система SCR катализатора. Първият от двата SCR катализатора е ситуиран покрай мотора, тъй че да доближи оптимална работна температура оптимално бързо след пускане на TDI и по този начин да обезпечи опция за извънредно дейно и навреме понижаване на излъчванията на NOx. Неговото близо до изпускателния колектор на мотора разположение е от изгода и при придвижване в режим на ниско натоварване. Инженерите на Volkswagen са интегрирали втория SCR катализатор в долната част на каросерията на Arteon и защото при него дистанцията до мотора е по-голямо, температурата на отработилите газове на входа му може да бъде с до 100° C по-ниска. В резултат на това, този SCR катализатор работи изключително добре в режимите на високо натоварване - да вземем за пример при шофиране с висока скорост на автомагистрала или при изтегляне на ремарке. По този метод двойното дозиране на добавката AdBlue подсигурява, че един от двата SCR катализатора на системата постоянно ще работи в оптималния температурен диапазон без значение от режима на работа на мотора и надлежно че миналите през обработка газове ще бъдат изключително чисти без значение от работата на мотора.

Азотните окиси (NOx) се трансформират в безопасен азот и вода. Добавката AdBlue съставлява воден разтвор на синтетичен карбамид (урея), който се впръсква в потока отработили газове на входа на всеки от двата SCR катализатора, при което се образува амоняк. Вследствие на катализирания от катализаторите химичен развой на взаимоотношение на амоняка със съдържащите се в газовете азотни окиси, последните се трансформират в две безвредни съставки – газ азот и водни пари. Увеличената успеваемост на процеса на дозиране и впръскване е разрешила разходът на добавката AdBlue да остане на досегашните нива без значение от двукратното впръскване.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР