Обновената експозиция бе открита в музейния комплекс Аладжа манастир край

...
Обновената експозиция бе открита в музейния комплекс Аладжа манастир край
Коментари Харесай

Откриха обновена експозиция в Аладжа манастир

Обновената експозиция бе открита в музейния комплекс Аладжа манастир край Варна. Тя показва познати и непознати монументи, разказващи историята на християнството в региона от времето на Апостол Андрей, който е покръстител на варненския край, до съвремието. В главната зала са показани и трите огромни манастира от разнообразни столетия – раннохристиянски манастир в околност Джанавара, манастир “Св. Богородица ” в местността Караач теке и Аладжа манастир.



Във фоайето е показана историята на Варненското археологическо сдружение и предмети. свързани с двамата създатели на археологията вморския град братята Херман и Карл Шкорпел. На вторият етаж остава експозицията с мозайки от катедралата на Одесос от V век.



Идеята за експозиция е на доктор Васил Тенекеджиев от Археологическия музей във Варна, а на откриването й участва кметът на града Иван Портних.



„ Аладжа манастир е част от културно историческото завещание на града ни инеговото разпространение е една от главните ни задания “, съобщи Портних. На откриването бяха още шефът на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко, уредникът на Аладжа манастир Горан Стефанов, доктор Васил Тенекеджиев, археологът Александър Минчев, който е притежател на Награда “Варна ” за 2022 година и други.



По думите на Игор Лазаренко, архитектурният комплекс е най-посещаваните обекти отчуждестранните туристи във Варна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР