Обмисля се отлагане на въвеждането на системата бонус - малус

...
Обмисля се отлагане на въвеждането на системата бонус - малус
Коментари Харесай

Отлагат въвеждането на системата бонус - малус с няколо месеца

Обмисля се отсрочване на въвеждането на системата " бонус - малус " за застраховката " Гражданска отговорност " с няколко месеца, с цел да бъдат туширани главните рецензии към нея. Това сподели по време на социална полемика ръководителят на Комисията за финансов контрол Карина Караиванова.

Текущата система също не може да бъде въведена, тъй като не е подготвена връзката сред КАТ и Гаранционния фонд по " Гражданска отговорност ", уточни още Караиванова.

Със сигурност ще има потребност от законови промени, които да решат главния проблем, обвързван с продажбата на коли, които имат неприятна застрахователна история, сподели Караиванова. В застраховката ще бъдат вписани всички, които имат право да ръководят колата. Това ще стане с промени в Кодекса за застраховането и в Закона за придвижване по пътищата, уточни тя.

Въвеждането на системата " Бонус-малус " няма да увеличи общата сума, събирана от застрахователите за наложителната " Гражданска отговорност " (ГО), съобщи Владимир Савов - член на Комисията за финансов контрол (КФН), по време на социална полемика, проведена от нея в НДК.

При регистрирани в страната 3 143 568 автомобила, по данни на КАТ за 2016 година, фирмите събират годишно 943 070 400 лв. единствено по тази застраховка при междинна награда от 300 лв. на кола. При въвеждането на " бонус-малус " парите, събирани от компанията, няма да се усилят, а единствено заслужено ще се разпределят измежду неприятните и примерните водачи, подчертаха специалистите.

По данни на Министерство на вътрешните работи за 2017 година в страната са наложени наказания на притежателите на 1 134 718 автомобила или 64 на 100 от колите не са били обект на наказания, уточни още Савов, представен от Българска телеграфна агенция.

След първата година на въвеждане на системата " бонус-малус " се чака 87,7 на 100 от притежателите на колите (2 755 392 души) да заплащат с 10 % по-евтина застраховка; 7,6 на 100 (238 742 души) да заплащат застраховка с оскъпяване от 10 - 30 %, както и 0,4 на 100 от притежателите на коли - 11 028 души да заплащат четири пъти по-скъпа награда.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР