Обменният курс е най-важното за милиони аржентинци, които се справят

...
Обменният курс е най-важното за милиони аржентинци, които се справят
Коментари Харесай

След като Милей, която обича долара, печели президентството, аржентинците с тревога наблюдават обменния курс

Обменният курс е най-важното за милиони аржентинци, които се оправят с трицифрена инфлация < /p> От ДАВИД БИЛЪР Associated Press и DANIEL POLITI Associated Press 21 ноември 2023 година, 16:18

БУЕНОС АЙРЕС, Аржентина -- Веднага щом Леандро Франсиско Даяна се разсъни във вторник, той посегна към телефона си като доста аржентинци в първия работен ден след изборната победа на новоизбрания президент Хавиер Милей.

„ Отворих очи, взех телефона си и потърсихме цената на $, с цел да забележим по какъв начин страната се е събудила “, сподели 26-годишната Даяна, която има железария с татко си във Вила Креспо, квартал на междинната класа в Буенос Айрес.

Обменният курс на песото към щатския $ се трансформира в необятно следен барометър за икономическото здраве на нацията и е най-важното за милиони аржентинци, които се оправят с трицифрени инфлация. Знаейки, че по-нататъшното обезценяване на песото ще увеличи цената на потребителските артикули, те се тревожат за знаци какво значи успеха на Milei в неделя за цената на валутата, която се намали по отношение на щатския $ през последната година.

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv " > Диана, която обича да пътува до Ню Йорк и посети Маями предишния месец, сподели, че се е страхувал, че ще откри в телефона си вести за огромен спад на валутата, защото Аржентина излиза от дълга уикенд. Голяма обезценка не се материализира напълно; по-скоро цената на $ на паралелния пазар на дребно – прочут като „ синия $ “ – се е нараснала с към 13%. Той изпита облекчение.

Инфлацията се движи с годишен ритъм от над 140%. Несигурността във връзка с цените беше необятно публикувана през този сезон на акцията, като доста аржентинци се запасяваха със артикули и се редяха на опашка на бензиностанциите, с цел да преодолеят евентуалните нараствания на цените след изборите. Във вторник сутринта локалните медии оповестиха, че търговците на едро са нараснали внезапно цените.

Цените се покачват от по-слабата валута, която прави вноса по-скъп. Милей, новобранец и десен популист, също упрекна Централната банка в неразумно отпечатване на пари, с цел да финансира обществените разноски. Инфлацията е главната причина гласоподавателите да изберат Милей, който даде обещание фрапантни ограничения за ограничение на скоковете на цените, в това число дълбоки съкращения на обществените разноски и доларизация на стопанската система.

Сутринта след успеха му, Милей сподели пред Radio Mitre, че инфлацията е толкоз вкоренена, че може да му отнеме половината от четиригодишния му мандат, с цел да я поправи.

Съществуваща държавна стратегия постанова огромен супермаркет веригите да поддържат цените на някои съществени артикули почти една трета под пазарната им стойност, с цел да минимизират въздействието на инфлацията върху потребителите. Все отново нарастванията на цените са нещо всекидневно.

В понеделник, народен празник, доста клиенти на един подобен пазар се запасиха с нетрайни артикули — риба звук, вода, паста — в очакване на скок след изборите, сподели неговият управител Хавиер, който отхвърли да заяви семейството си, защото не е акредитиран да приказва обществено. На идната заран неговият пазар увеличи ненапълно цените на главните артикули, в това число мляко, маслено сирене и паста. отстрани централната банка и насърчи замяната на локалната валута с $, с цел да овладее инфлацията. Той свързва акцията си толкоз тясно с концепцията, че поддръжници на манифестации носят великански банкноти от 100 $ с неговия лик.

Правителството направи достъпа до задгранична валута все по-голям строги, което докара до разцвета на паралелния пазар. Докато цената на $, избрана от Централната банка, е 356 песо, тя е съвсем три пъти по-висока от тази в главната валутна борса, „ синия $ “. с тази скорост, изключително туристите се насочват към пешеходната улица Флорида в Буенос Айрес, където на всеки няколко крачки се чуват незаконни чейнджъри, които мърморят „ Обмяна “. Служители от данъчната организация също са разпръснати по улицата, само че наличието им не служи като възпиращо средство.

Giselle, един незаконен продавач, споделя „ Обмен “ на няколко езика за привличане на евентуални клиенти. Тя гласоподава за Милей и сподели, че се надява неговият проект за доларизация да проработи, макар че това би я оставило без работа. Тя се вижда работеща в областта на опазването на здравето, може би администриране на пациенти в болница.

И тя изпълни фризера си с месо преди последните нараствания на цените, планирайки да продължи най-малко през празниците в края на годината.

„ Не е напълно цялостно, само че има доста вътре “, сподели тя, отказвайки да уточни фамилното си име защото търговията с задгранична валута под масата е противозаконна. Тя сподели, че печели 20% комисионна за всеки клиент, който успее да откри. „ В днешно време да си чиновник тук в Аржентина в действителност не си коства, тъй като ти заплащат толкоз малко. “

Сред първите си изказвания като новоизбран президент, Милей алармира, че първо ще се концентрира върху коригирането на многочислените изкривявания, които тормозят стопанската система на Аржентина, сподели Мария Кастилиони, шеф на консултантската компания C&T Asesores Económicos.

Milei сподели, че желае да приложи необятна дерегулация, която би премахнала рестриктивните мерки върху закупуването на задгранична валута, които попречиха външната търговия и доведоха до разпространяването на обменните курсове, и унищожаване на ценовия надзор. Той също по този начин сподели, че възнамерява да подреди салдото на Централната банка и да усили нейните доларови запаси, които са съвсем изчерпани – и по-късно да я унищожи.

„ Това е от решаващо значение е бъдещото държавно управление да построи доверие, с цел да минимизира инфлационното влияние на всички коригиращи ограничения, които би трябвало да бъдат прегледани и приложени в кратковременен проект “, сподели Кастилиони.

Дори и без внезапно обезценяване във вторник, аржентинците чакат да видят какво се чака за песото.

Алекси Хойос, шеф на месарски магазин в междинен клас квартал на Буенос Айрес, сподели, че хората към този момент са се запасили с говеждо и в този момент се въздържат на фона на несигурността.

Хойос показа личната си прогноза: „ Увеличението е за несъмнено идва. ”

Диана, притежателят на железария, също чака нарастване – най-малко до момента в който Аржентина не отстрани паралелните обменни курсове и Централната банка натрупа запаси. Но той се надява, че нещата ще се подобрят.

„ Като чувам радио и виждам в интернет, няма никаква полуда за $, $, $, " той сподели. „ Ако не виждате това, това е индикация за успокоение. “

___

Видеожурналистът на AP Маурисио Куевас взе участие.

Водещи истории

Актуализации онлайн за бурята за Деня на благодарността: Лошото време заплашва пътуването

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР