Облечи го в народна носия, освети го с поп, вдигни

...
Облечи го в народна носия, освети го с поп, вдигни
Коментари Харесай

Арх. Пламен Мирянов в страната на православно-патриотичните чудеса

Облечи го в национална носия, освети го с поп, вдигни му монумент - кичът има доста лица, само че от години се крие зад пердето на патриотизма, до момента в който не му изгаснат очите и не се окаже, че никой не желае да поеме ремонта на китайските светлодиоди, както се случи с паметника на Цар Самуил в София.

Разбира се, светещите очи са просто облик. И в случай че патриотично-грандоманските въжделения на неизвестно по какъв начин появилия се в медиите притежател на компания за клинични проучвания доктор Милен Врабевски позамряха, то на хоризонта има нов труженик за българщината. 

Архитект Пламен Мирянов - наследник от “Артекс ”. Обещал бил на кмета на Синеморец да сложи кръст-постамент на мястото, където река Велека се влива в морето, има концепция за още един кръст над София, както и за построяването на първата “поляна пътека ” с цитати от Библията, изписани на дървени табели, научаваме от негово изявление в “24 часа ”.  “Човек, изкачвайки се по пътеката, да се изкачва и вътре в себе си ”, изяснява архитектът, който е също продуцент, режисьор на патриотични филми, артист и най-много вложител на противоречивия план за небостъргач в квартал “Лозенец ” - “Златен век ”. 

Именно енергийната отбрана на постройката на “Артекс ” в “Изток ” беше оценил и някогашният втори в ГЕРБ “Цветан Цветанов ”, макар че диалогът тогава се измести към асансьора, водещ непосредствено до дома му, и най-много към занижената цена, на която беше станало придобиването на парцела. 

Още тогава майката на проектант Мирянов - арх. Весела Мирянова прояви обществено смирението, което през днешния ден откриваме у сина ѝ, като разяснява, че не облагата е най-важното в продажбата на един апартамент и особено обърна внимание на псалм 91, вграден във фасадата на цветановия блок. 

“Този, който живее под покрива на Всевишния и пребъдва под сянката на Всемогъщия, 
той споделя на Господа: “Ти си мое прикритие и моя цитадела, 
Бог мой, на Когото се уповавам. Бог ще те се избави от клопката на ловеца и от смъртоносна злина ”. 

Историята я знаем и не само че Цветанов падна в клопката, само че с него си отпътува и Цецка Цачева, която от своя страна беше усетила енергийната мощ на една дупка в “Изток ”, инцидентно изкопана отново от “Артекс ”, с цел да се трансформира след това в блок, в който Цачева да направи имотна договорка сходна на тази на Цветанов. 

“Защото, в случай че ние нямаме обич към близък, няма по какъв начин да му помогнем. Ако нямаме обич, ние сме празен кимвал - съд, който дрънка. Ако нашите управници обичат България, те ще се грижат за нея. Ако ние обичаме това, което ни е завещано, примерно часовника, който ни е завещал нашият татко, в никакъв случай няма да го продадем елементарно този часовник. По-скоро ще го пазим като сърдечен предмет ”, споделя младият проектант Мирянов през “24 часа ”. 

Малко по малко, с разгръщането на въпросите на журналиста от вида “Доброто, което вършиме вие, заразно ли е? ”, арх. Мирянов разкрива душата си. 

Все отново не можем да не отбележим при него материалното и духовното се сливат като псалм 91 във фасадата на блок в квартал “Изток ”. 

“Навсякъде срещаме обиди. Толкова е огромна битката по пътищата да вземем за пример. Това, което изричат множеството водачи от колите си, е пагубно. Важно е да не наскърбяваме близък си и в съзнанието си даже. Това съгласно мен е първата крачка към това да сме положителни. По този метод почистваме душата си. ”

Тук сме длъжни да ви предупредим и за една заплаха, която откриваме сред редовете на това магистрално изявление - става известно младият проектант раздава по бензиностанциите дребни книжки с цитати за положителното. 

“Много е значимо да бъдем положителни в този неприятелски свят. Наскоро започнах да разпределям по една дребна брошура с цитати за положителното. Цитати от Библията, написани в джобно издание. Давам на хората на бензиностанцията да вземем за пример. Тази брошура наподобява на хлебче и в действителност е духовно хлебче, което зарежда хората с положителни страсти ”, споделя той. 

Може би това е някаква подсъзнателна прилика с евангелието на Йоан, откъдето са и думите: ”Аз съм хлябът на живота, който пристигна при Мене, в никакъв случай няма да огладнее, и който има вяра в Мене, в никакъв случай няма да ожаднее ”, а бензиностанцията да е актуалното схващане за пътя (Аз съм пътят и истината, и животът ”), само че не се наемаме да влизаме в толкоз бездънен разбор, да го оставим на други експерти. 

Не се заблуждавайте, сред божиите слова в изявлението има и много капиталови планове като създаване на водопровод за минерална вода от един от сондажите на Панчарево до учебното заведение, с цел да се “подпомогне кмета ” на общината и да се построи един дребен балнеолечебен център, да се приключи фасадата на “Златен век ” и др. 

Оптимизмът на проектант Мирянов може и да идва свише, само че и в края на годината за неговата компания пристигна една в действителност добра вест - Административният съд постанови, че   " Артекс " има право да строи небостъргача " Златен век " до 17 декември 2024 г. 

" Сграда “Златен век ” е знак на икономическото развиване на България и ще бъде приключена. ”, споделят от Артекс.  В промоционалното им видео за плана се е снимал още един някогашен ръководител на Народното събрание - Огнян Герджиков. Той даже съпоставя частната инвестиция на “Артекс ” с делото на Айфел: 

“Когато преди 130 години инженер Айфел стартира да построява Айфеловата кула цялостен Париж настръхва. Интелектуалният хайлайф е срещу построяването на това страшилище по техни думи. Но в този момент Айфеловата кула е забележителност освен на Париж, а и на цяла Франция. Тази асоциация в мен поражда, когато приказваме за “Златен Век ”, една постройка, която може да бъде емблема на София. Затова би трябвало да защитим “Златен Век ”. Като гражданин на град София поддържам план “Златен Век ”, тъй като считам, че ще способства за модерния и европейски тип на нашата столица. ”

При арх. Мирянов обаче традициите са по-силни от европейските полезности и освен тъй като съгласно него “силните български мъже до ден сегашен са вярващи. Почти не можем да срещнем сполучлив български мъж, който да е бил безбожник ”, твърди той и афишира, че с църковния публицист Георги Тодоров ще вършат книга за мощните български мъже. За дамите не става дума в изявлението, тъй че не можем да дадем повече светлина по въпроса, само че ще напомним елементи за “Златен век ”, където по фасадата ще бъдат кодирани буквите от глаголицата и кирилицата, а три стилизирани житни класа ще се извисяват от 30-метрови арки, като по-наблюдателните жители ще могат да видят в тях още един знак - прабългарското Y в стилизиран вид с отпратка към знака на хан Кубрат. В най-високата част на небостъргача ще има дребен храм-параклис, който “да свидетелства, че нищо в този свят не може да се случи без Божието снизхождение ”, споделя Мирянов. 

Явно параклисите са станали отново ненадейно съвременни, тъй като преди Коледа отново от “24 часа ” разбрахме, че основният прокурор Иван Гешев е подкрепил с персонални средства построяването на дребен параклис в Съдебната палата в София. Параклисът се намира на четвъртия етаж в постройката, където се обитават офисите на прокурорите от Върховната касационна прокуратура. От фотосите се виждат фрески, място за палене на свещи и няколко икони на Дева Мария, Иисус Христос и светците.

Несъмнено ние с един текст мъчно ще опишем мащабa на мисълта на Пламен Мирянов - наследник, само че,  " популярност Богу ”, публичната Българска национална телевизия наподобява много отдадена на делото на архитекта и на неговата фондация " Нашият дом е България “.

Българската национална телевизия излъчва серия от филмчета, снимани с дрон за писмеността, знамето, Розовата котловина и опълченците на Шипка, както и " видеа с визуализации на емблематични български стихове ", а самият Мирянов е прекомерно чест посетител спрямо други негови сътрудници, били те архитекти, режисьори или хора от неправителствени организации. Анна Ангелова, Надя Обретенова, Стефан Щерев и Мария Андонова мощно се затрудняват в диалозите си с Мирянов, макар дългогодишния си медиен опит.

Въпросът по какъв начин се съчетава архитектура със снимаме, операторско майсторство, постановка и продуциране, изплува непрекъснато на повърхността на диалога. Разбира се, всичко това са “духовни мостове ” споделя архитектът, които ни водят в предишното, където е имало “по-добър морал ”. 

Нямаше да се занимаваме с персоналните демони на богатите хора в България, в случай че те не заплашваха да излязат оттатък главните на следващия блок-мастодонт или небостъргач. Увлечен в бомбастичността на патриотизма си, Мирянов един път към този момент беше санкциониран, тъй като, до момента в който правеше опит за връх за най-дълго хоро край Седемте рилски езера, танцьорите му нагазиха в езерото Близнака. Нямало табели, само че Мирянов щял да заплати персонално да се конфигурират такива.

Сега разбираме, че през 2022 година е възнамерявал 6 огромни концерта, които ще съставляват фолклорно събитие с патриотични песни, симфоничен оркестър и цитати от стихотворения на Вазов, Ботев, Яворов и Далчев, ще бъде изпълнявана и “фолклорна симфонична музика ”, споделя индивидът, който искаше да съди България в Страсбург поради митингите и преустановяването на градежа на “Златен век ”. 

Ще се откри ли някой да каже на младия патриотичен проектант, както го назовават в медиите, че е гол?  Че в България, с изключение на вярващи мъже, живеят и дами, и невярващи мъже. Че в страната ни, с изключение на християни, има и мюсюлмани, и още други религии. Че патриотизмът не е мост към предишното, а е взор в бъдещето. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР